Cele mai proaste alegeri culinare care-ţi dau tulburări digestive

7 decembrie 2023   Îngrijire personală

Multe dintre alimentele care nu sunt benefice pentru intestine se regăsesc, din păcate, în dieta noastră de zi cu zi. Dacă te confunţi adesea cu dureri abdominale, balonare, flatulenţă şi vrei să faci o schimbare în dietă, evită aceste alimente!

Un nutriționist și un dietetician, citaţi de Womanandhome, au atras atenţia asupra celor mai nepotrivite alimente pentru intestine. La unele dintre ele s-ar putea să nu te aștepți. Dintre opțiunile hrănitoare şi cu efect benefic se disting avocado, lintea și fructele de pădure. Adesea, însă, suntem atraşi de alimente care provoacă tulburări digestive. Dacă ai probleme intestinale care încep să-ţi perturbe activităţile cotidiene, să ai grijă ce mănânci!

De ce este importantă menţinerea sănătăţii intestinelor?

De sănătatea intestinelor depinde cât de bine asimilezi elementele nutritive din alimente, dar şi buna funcţionare a sistemului imunitar. Nutriționistul Jenna Hope explică: „Toate alimentele pe care le consumăm trec prin intestine şi tot ceea ce mâncăm are un impact semnificativ asupra microbiomului intestinal și a mucoasei intestinale. Unele alimente pot hrăni bacteriile benefice din intestin, iar altele pe cele rele. Nivelurile crescute de bacterii patogene pot afecta şi funcționarea normală a intestinelor”.

Cercetările făcute la Universitatea George Washington au arătat că o sănătate intestinală precară poate avea efecte negative, ca oboseala, problemele pielii, pierderea sau creșterea în greutate, balonarea, insomnia, intoleranțele alimentare.

Batoanele proteice

Multe batoane proteice conțin o mulțime de aditivi și conservanți sau îndulcitori artificiali. Îndulcitorii artificiali pot dezvolta bacteriile rele din intestine, de aceea consumul excesiv poate perturba echilibrul florei intestinale. Vrei o gustare bogată în proteine? Alege dintre cele mai bune pudre proteice pentru femei, deoarece multe dintre acestea conțin vitamine și minerale suplimentare pentru a îmbunătăți sănătatea digestivă.

Vezi și: Semne clare că ai probleme cu digestia

Chiar dacă proteinele sunt vitale pentru sănătate, consumul excesiv, în lipsa unui aport adecvat de fibre, poate crea tulburări intestinale, după cum a explicat şi dieteticianul Josie Porter: „Când consumăm proteine în exces fără fibre suficiente, unii microbi intestinali pot fermenta aceste proteine. În timpul procesului de fermentare, sunt produși anumiți subproduși și metaboliți, ca amoniacul, aminele și sulfurile. Aceste substanțe pot avea efecte dăunătoare asupra intestinului.‟.

Carnea roşie

Consumată ocazional, carnea roşie nu te afectează în mod negativ, ba chiar sursele slabe de carne roșie, precum carnea de vită cu conținut scăzut de grăsimi, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar dacă este mâncată în mod excesiv este o problemă reală pentru sănătatea intestinală. Cauzele? Grăsimile saturate și faptul că pot conține care promovează inflamația în intestin, ceea ce poate duce la tulburări intestinale. Încearcă să schimbi câteva porții cu alternative bogate în proteine, cum ar fi lintea, fasolea sau peștele (păstrăv, macrou).

Reţine!

Prăjelile, alcoolul, dulciurile, cerealele pentru micul dejun procesate excesiv – toate dau tulburări intestinale.

Te-ar mai putea interesa: Simptome mai puţin ştiute ale bolilor intestinale

Cerealele rafinate

Niciun tip de cereale rafinate nu sunt dăunătoare pentru sănătatea intestinală atâta timp cât sunt consumate cu moderație, dar dacă le folosim frecvent față de alternativa cerealelor integrale, este posibil să dea tulburări digestive. Problema o reprezintă îndepărtarea tărâțelor în timpul procesării, ceea ce duce la o pierdere a fibrelor valoroase. Lipsa fibrelor poate duce apoi la dezechilibre în microbiota intestinală.

Orezul alb ales adesea în locul cerealelor integrale este bine din când în când, dar dacă ai probleme intestinale, este o idee bună să prioritizezi cerealele bogate în fibre.

Atenţie!

Consumă cu moderaţie pâine albă, orez alb și produse de patiserie şi creşte cantitatea de alimente vegetale bogate în fibre.

FOTO: Pixabay

Mai multe