3 efecte vizibile pe piele ale bolilor intestinale ascunse

Un ten sănătos te ajută să te simţi bine în pielea ta, dar când apar problemele pielii feţei, este cazul să te gândeşti şi la afecţiuni intestinale. Vezi ce semne apar pe piele atunci când ai o boală intestinală nedescoperită încă!

image

Erupțiile, umflăturile, înroșirea pielii îţi afectează stima de sine. În disperare de cauză, este posibil să apelezi la tot felul de seruri, creme și tratamente de actualitate scumpe pentru a obține un ten fără pete. Cauza reală este posibil să nu fie pielea în sine, ci o afecţiune ascunsă.

Este posibil să fi auzit de legătura dintre intestine și creier, dar există şi între intestine și piele. Cercetările au sugerat că digestia joacă un rol important în sănătatea pielii. Problemele pielii sunt mai degrabă legate de sănătatea intestinală, decât îngrijire sau de produsele folosite.

Înroșirea frecventă

Rozaceea provoacă mai multe simptome, cele mai frecvente fiind înroșirea persistentă a zonei din jurul nasului și în partea de mijloc a feței. Puseurile pot apărea la fiecare câteva săptămâni sau luni, iar înroșirea poate afecta și fruntea, gâtul, pieptul. Netratată, roșeața este posibil să devină permanentă, din cauza dilatării vaselor mici de sânge de pe față.

O cercetarea recentă apărută în publicaţia  „Advances in Therapy‟ a arătat că o mare parte din adulții cu rozacee se confruntă cu tulburări gastrointestinale, boală celiacă, sindrom de colon iritabil, boală inflamatorie a intestinului, boală de reflux gastroesofagian. „Digestia proasta și bolile inflamatorii intestinale pot crește riscul de rozacee.

Vezi şi: Băutura care îţi curăţă colonul. Se prepară în doar 5 minute şi face adevărate minuni pentru organism

Tratarea problemelor digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil, poate îmbunătăți semnificativ simptomele rozaceei. Acest lucru se datorează faptului că bolile inflamatorii ale pielii pot duce la un microbiom intestinal dezechilibrat, declanșând un răspuns imunitar exagerat”, a explicat medicul dermatolog Geeta Yadav.

Venele faciale vizibile

Ai vene ca o plasă de păianjen pe ten? De vină pot fi problemele intestinale. Acest simptom neplăcut, numit telangiectazie, apare când vasele mici de sânge de la nivel nazal și obraji se rup și devin vizibile, formând un model asemănător unei rețele pe piele.

O infecție bacteriană numită Helicobacter pylori este frecventă la persoanele cu rozacee și ar putea exacerba simptomele, inclusiv venele faciale vizibile.

Citeşte şi: Evită aceste alimente care distrug bacteriile intestinale benefice! Motivele pentru care ai nevoie de un echilibru al florei intestinale

Zonele umflate de pe față

Umflăturile mici, roşii ivite pe suprafaţa tenului, pe nas, obraji și bărbie sunt deranjante. Unele persoane cu rozacee dezvoltă umflături mici, roșii, pline de puroi asemănătoare cu acneea.

Uneori dispar pentru a reapărea şi trebuie tratate cu medicamente pe bază de reţetă, chiar şi antibiotice.  Pentru a le combate este nevoie şi de schimbări de dietă, prin excluderea alimentelor picante, alcoolului, lactatelor și dulciurilor, în special ciocolata.

După o vizită la un dermatolog, stabileşte o programare şi la gastroenterolog pentru a verifica dacă problemele de piele nu sunt cumva efectele unei boli intestinale subiacente.

FOTO: Shutterstock