Cum ştii dacă te îngraşi din cauza tiroidei?

26 aprilie 2024   Îngrijire personală

Persoanele care suferă de hipotiroidism au metabolismul mai lent şi, chiar dacă au un aport caloric scăzut, sunt predispuse la îngrăşare. Când te îngraşi sau slăbeşti mai mult, fără un motiv clar, este posibil ca tiroida să fie de vină.

Stresul sau anumite boli pot provoca fluctuații de greutate printre multe alte probleme. Tiroida, o glandă mică în formă de fluture situată la baza gâtului este responsabilă de producerea a doi hormoni: tiroxina şi triiodotirotina. Când tiroida nu funcționează aşa cum ar trebui, pot apărea tulburări numite hipertiroidism și hipotiroidism. Hipertiroidismul apare când glanda produce mai mulți hormoni tiroidieni decât este nevoie, ceea ce provoacă alte sisteme ale corpului să funcţioneze mai intens. „Consumăm mai multă energie decât avem și ne consumăm rezervele de grăsime, mușchi și oase. Slăbim, pentru că ne consumăm în această hipertiroidie şi apar simptome precum tahicardia, tremurul mâinilor, transpirațiile, insomnia, diareea‟, a explicat pentru Mujer Hoy entocrinologul Pedro Pablo Ortiz Remacha.

Pe de altă parte, hipotiroidismul este o tulburare cu efecte opuse hipertiroidiei. În acest caz, glanda tiroidă produce mai puțini hormoni tiroidieni decât este necesar. Corpul intră în modul inactiv și metabolismul bazal scade în așa fel încât consumul de energie este minim. Lentoarea corpului este responsabilă de creșterea în greutate, după cum arată Pedro Pablo Ortiz Remacha: „Inima bate foarte încet, sistemul digestiv funcţionează lent. Toate organele sunt la minimum posibil. Chiar dacă mănâncă alimente care nu cresc mult aportul caloric, persoana cu hipotiroidism sever își crește progresiv greutatea‟. Consecinţele nefaste sunt oboseala, umflarea membrelor, retenţia de apă, răcelile frecvente.

Fluctuațiile de greutate sunt provocate sau nu de tiroidă?

Pentru a ști dacă ai o tulburare a tiroidei din cauza căreia este posibil să te îngraşi încearcă să ţii dietă o perioadă de timp. Dacă ţii un regim de slăbit și nu reușeşti să slăbeşti decât câteva kilograme, ar fi indicat să te adresezi unui medic pentru a face un set de analize de sânge.

Te-ar mai putea interesa: De ce nu mai slăbești? Când începe stagnarea în procesul de slăbire și cum depășești această etapă

Testele confirmă o afecțiune tiroidiană? Medicul endocrinolog îţi va prescrie medicamentele potrivite şi va ajusta doza care ţi se potriveşte. Te mai poţi baza pe suplimente ca seleniul, zincul, spirulina, magneziul care susţin scăderea în greutate cînd ai hipotiroidism. Redu şi consumul de gluten, lactoză, amidon!

În ce etape ale vieţii poţi avea tulburări ale tiroidei?

Sunt perioade în care este normal să ai probleme cu tiroida, cum ar fi după naştere, când este posibil să iei în greutate din cauza hipotiroidiei, la câteva luni după nașterea bebelușului.

Vezi şi: N-ai energie sau stare să faci sport? Încearcă aceste exerciţii simple care topesc grăsimile!

Nu este singura etapă în care te-ai putea confrunta cu tulburări ale tiroidei. În timpul menopauzei poate apărea hipotiroidismul. În acea perioadă, apare o schimbare în distribuția grăsimii care tinde să se observe mai mult pe abdomen.

FOTO: Shutterstock

Mai multe