De ce să nu mănânci pâine de la începutul mesei? Nu-ţi taie doar pofta de mâncare!

4 septembrie 2023   Îngrijire personală

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu pericolele gustarilor cu pâine luate chiar înainte de masă, dar din anumite motive, coșul de pâine este primul pus pe masă şi luat cu asalt înainte ca masa să fie servită. Se dovedește că pâinea mâncată înainte de masă nu este o idee bună și nu numai pentru că te satură prea mult.

Nutriționiștii atrag atenţia tuturor să se gândească atent la ordinea în care consumă alimentele. De acest aspect depind echilibrarea glicemiei și îmbunătățirea digestiei.

Principalul motiv pentru care nu ar trebui să ajungem la coșul de pâine înainte de cină este din cauza naturii sale amidonoase. Când stomacul nostru este gol, alimentele bogate în amidon, cum ar fi pâinea, pot provoca o creștere semnificativă a glucozei și pot afecta în mare măsură procesul de digerare a corpului nostru, nu numai pâinea în sine, ci și masa următoare.

Îţi scurtează timpul în care menţii senzaţia de saţietate

Specialistul în nutriție american Andy Daly, citat de Womanandhome.com, a explicat problemele pe care le poate crea consumul de pâine înainte de masă: „Mâncatul de pâine, în special de pâine albă rafinată, poate duce la o creștere a nivelului de insulină, care te poate face să ai senzaţie de foame mai devreme. De asemenea, îţi poate perturba reglarea apetitului, ceea ce poate duce la supraalimentarea în timpul unei mese principale‟.

Experții de la Prepped Pots, serviciu de livrare de mese calde creat de musclefood.com în Marea Britanie, au confirmat cele spuse mai sus. „Când mergi la un restaurant, este obișnuit să primești pâine din partea casei în timp ce aștepți masa. Deși poate fi atrăgător, poate duce la o creștere a nivelului de glucoză din sânge, deoarece vei consuma amidon pe stomacul gol. Dacă aștepți să mănânci pâinea la masă, cu proteine, grăsimi și legume, atunci reduce semnificatov nivelul de glucoză‟, susţin aceşti experţi în nutriţie.

Vezi şi: Ce se întâmplă dacă mănânci mucegai şi când este cazul că apelezi la medic?

Înlocuieşte pâinea la gustări şi antreuri

Te întristezi la gândul că va fi nevoie să renunţi la pâinea prăjită luată cu diverse creme tartinabile sau salată de vinete? Poţi să înlocuieşti pâinea albă cu alte variante cu cereale. Iată ce te sfătuieşte specialistul în nutriție american Andy Daly: „Ia în considerare consumarea unor alimente nutritive mai degrabă decât pâine înainte de o masă principală. Acest lucru poate ajuta la crearea unui control mai bun al glicemiei, la o nutriție echilibrată și o digestie îmbunătățită‟.

Te-ar mai putea interesa: Cum transformi pâinea tare în pâine proaspătă fără ca aceasta să se usuce imediat

Dacă eşti în căutarea unor gustări când eşti la regim de slăbit sau, pur și simplu, vrei să menţii controlul asupra nivelului de glucoză, reţine că pâinea nu este alegerea ideală, mai ales înainte de mese. Ascultă-ţi corpul și aminteşte-ţi să păstrezi obiceiurile care îţi acoperă nevoile alimentare personale.

FOTO: Pixabay

Mai multe