Medicamentele care cresc riscul de infarct pe caniculă
Zilele caniculare devin periculoase pentru cardiaci în special dacă iau anumite medicamente depistate de cercetătorii americani că ar favoriza un atac de cord dacă în timpul valurilor de căldură.
Bolile de inimă este unele dintre cele mai răspândite afecțiuni din România. Potrivit British Heart Foundation, aproximativ 7,6 milioane de oameni trăiesc cu o formă de boală cardiacă. Una dintre cele mai mortale forme de boli de inimă este atacul de cord, care apare când fluxul de sânge către inimă este întrerupt brusc. Schimbrile de stil de viață și medicamentele ajută la reducerea riscului, dar uneori acestea din urmă pot avea efectul opus.
La ce medicamente să fii atent
O cercetarea recentă realizată la Școala de Sănătate Publică din Yale, SUA, a arătat că două dintre medicamentele recomandate celor diagnosticaţi cu boli de inimă, mai precis aspirina și beta-blocantele, ar putea duce la un risc crescut de atac de cord în timpul lunilor de vară.
Datele colectate au demonstrat că persoanele care au suferit atacuri de cord în timpul verii luau aceste medicamente. „Pacienții care iau aceste medicamente au un risc mai mare. În timpul valurilor de căldură, ar trebui să ia măsuri de precauție”, a spus Chen, profesorul asistent care a participat la realizare studiului.
Vezi și: Ce trebuie să faci pe caniculă pentru a nu avea probleme de sănătate. Sfaturile dr. Tudor Ciuhodaru
Precauțiile enumerate de studiu au inclus evitarea ieşilor la miezul zilei și menţinerea pe cât posibil a unei temperaturi ambiante normale, cu ajutorului aerului condiționat.
Cercetătorii americani au analizat un număr de 2.494 de atacuri de cord non-letale care au avut loc în perioada 2001-2014. Aşa au stabilit ce medicamente luau pacienții care au ajuns în această situaţie.
„Presumăm ipoteza că unele dintre medicamente pot face dificilă reglarea temperaturii corpului”, a explicat profesorul Chen.
De ce creşte riscul de infarct la temperaturi extreme?
Până acum, se cunoştea faptul că atacurile de cord sunt mai frecvente la temperaturile extreme, din miezul verii, dar şi când este ger. Cum organismul trebuie să depună un efort suplimentar pentru a-și menține temperatura centrală la nivelul potrivit, atât pe caniculă, cât şi iarna, când este ger, riscul unui atac de cord creşte semnificativ. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa mai mult sânge câtre extremităţi.
Citește și: Sfaturi pentru cardiaci. Ce trebuie să facă în zilele caniculare!
Schimbarea climei creşte riscurile pentru cardiaci
Lumea se schimbă, verile devin caniculare şi mai lungi, iar modificările bruşte de temperatură ar putea fi un fapt obişnuit. Toate acestea pun presiune pe noi toţi, în special pe cardiaci care trebuie să suporte mai multe zile cu 40 de grade sau mai mult.
Cei care iau medicamente pentru boli de inimă vor fi expuși unui risc mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp. Cu toate acestea, n-ar trebui să înceteze să le ia, pentru că beta-blocantele și aspirina sunt esențiale, ci doar să acorde o mai mare atenţie măsurilor de precauţie.