Ce se întâmplă dacă ai dezinfectant în maşină în zilele caniculare

2 imagine cu dezinfectant ok jpg jpeg

Unele cercetări în domeniu sugerează că dezinfectantele pentru mâini ar putea exploda într-o maşină supraîncălzită. Confirmă experţii sau nu această ipoteză şi ce explicaţii au pe subiect?

Dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool poate reduce riscul de infecţii şi nu numai, atunci când spălarea mâinilor cu apă şi săpun nu este o opţiune. De aceea, mulţi oameni au dezinfectant la-ndemână şi în maşină.

Cu toate acestea, când postarea aceasta de pe Youtube a devenit virală, sugerând că dezinfectantul pentru mâini ar putea provoca o explozie într-o maşină fierbinte, oamenii au început să îşi facă griji.

Ce spun experţii despre acest risc

Dezinfectantul pentru mâini conţine alcool etilic, care se poate evapora la temperatura camerei şi formează vapori inflamabili. Cu toate acestea, nu există suficient volum într-o sticlă mică de dezinfectant pentru mâini, pentru a crea un astfel de amestec inflamabil, spune Guy Colonna, reprezentant al Asociaţiei Naţionale de Protecţie împotriva Incendiilor.

„Atunci când un lichid de dezinfectare pentru mâini ajunge la punctul de aprindere, poate produce vapori care s-ar putea aprinde, însă aceşti vapori se aprind doar dacă au o sursă de foc‟, explică expertul.

Acest punct de aprindere este de 63 de grade Farenheit (17,2 grade Celsius), adaugă Jack Caravanos, om de ştiinţă la Colegiul de Sănătate Publică Global NYU, New York. „Dacă puneţi acest gel într-o ceaşcă şi temperatura gelului cu alcool şi a aerului din cameră ajung la 63 ⁰F sau mai mult, atunci aprinderea unui chibrit deasupra lichidului ar face să se aprindă şi conţinutul ceştii‟, spune el.

Cea mai scăzută temperatură la care se aprinde spontan dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool este de 685 ⁰F (362,77 ⁰C), adaugă el. „Dacă interiorul maşinii ar ajunge la 685 ⁰F, atunci acest lichid s-ar aprinde spontan. Acest scenariu este imposibil şi este poate ca alte părţi ale maşinii să se aprindă mai întâi automat‟, încheie Cravanos.

Chiar dacă produsul de dezinfectare a mâinilor nu va favoriza izbucnirea focului sau a unei explozii într-o maşină fierbinte, ia în calcul că, la căldură, eficacitatea produsului se reduce considerabil. Acesta este motivul pentru care Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) avertizează împotriva depozitării produsului de dezinfectare a mâinilor la temperaturi peste 105 ⁰F (40,5 ⁰C).

@Shutterstock, Canva