Stai departe de aceste băuturi şi alimente în timpul valului de caniculă!

Cum temperaturile urcă la niveluri record în toată țara, ar trebui să faci tot ce poţi pentru a rămâne în siguranță. Consumul de apă și utilizarea de protecție solară te ajută să rezişti în timpul unui val de căldură, dar există și anumite alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviţi pentru a face faţă căldurii.

image

O zi caniculară poate fi o ocazie bună să sari în piscină sau să mergi la plajă, dar dacă nu poţi ieşi din oraş căldură vine cu unele riscuri, inclusiv insolație și deshidratare. Experții spun că evitarea anumitor băuturi şi alimente poate ajuta la scăderea riscului de a te confrunta cu efectele adverse ale caniculei. Află ce nu ar trebui să bei sau să mănânci niciodată în timpul unui val de căldură.

Evită alcoolul și bea cofeină doar cu moderație

Un consum excesiv de băuturi care te deshidratează ar trebui evitat în timpul unui val de căldură. În timp ce alcoolul este cel mai mare vinovat al deshidratării, alte băuturi ar trebui ocolite ori consumate în cantități limitate. Medicul american Riana Pryor, profesor la Departamentul de Științe și Nutriție, SUA, a atras atenţia asupra faptului că, în timpul unui val de căldură, cofeina sub orice formă (cafea, ceai, băuturi răcoritoare) trebuie consumată cu moderație, iar băuturile cu alcoolu ar trebui să fie eliminate, pentru că te pot deshidrata foarte mult.

Un studiu publicat în “Jurnalul American de Fiziologie” a arătat că băuturile răcoritoare îndulcite agravează deshidratarea și cresc riscul de afecţiuni renale.

Pe de altă parte, alcoolul contribuie la creșterea producției de urină, ceea ce crește riscul de deshidratare. Temperatura corpului este reglată de glanda hipotalamus. Alcoolul va provoca o încetinire a hipotalamusului, așa că, dacă corpul este deja supraîncălzit din cauza caniculei, efectele alcoolului vor face corpul să creadă că este mai fierbinte de cât este în realitate.

Vezi şi: Ce este bine să mănânci vara şi de ce. Află ce alimente sunt de evitat!

Atenție la semnele de deshidratare!

Fii foarte atent la primele semne de deshidratare în timpul unui val de căldură. Culoarea urinei poate fi un indicator al nivelului de hidratare. Dacă este de culoarea sucului de mere sau mai închisă, trebuie să consumi mai multă apă. Respirația urât mirositoare poate fi şi ea un semn de deshidratare. Când ești deshidratat, nu produci suficientă salivă, deci, în lipsa unei agent natural de curăţare a resturilor de alimente, bacteriile se dezvoltă și respirația devine neplăcută.

Alte simptome ale deshidratării sunt:

- senzația de sete,

- oboseala,

- amețeala,

- sezanţia de gură uscată,

- uscăciunea şi mâncărimile oculare.

Legumele cu efect diuretic

Suprinzător, dar şi unele legume pot să-ţi creeze probleme în timpul caniculei. Este vorba despre acelea considerate diuretice. Acestea pot induce deshidratare suplimentară. Aminoacizii din sparanghel, de exemplu, sunt diuretice naturale. Există câteva alte alimente, inclusiv ceapa, usturoiul, ardeiul gras, anghinarea și feniculul, care creează un efect similar.

Vezi şi: Canicula te ţine trează? Uite 5 trucuri care te ajută să dormi mai bine în nopţile toride de vară

Mango în exces? Te poţi deshidrata!

Un mango proaspăt și copt pare o idee grozavă în lunile înăbușitoare de vară, dar este şi un aliment care poate elimina apa din organism. Mango este bogat în potasiu, care este un diuretic natural. Dacă mănânci prea mult mango în timpul unui val de căldură, te-ar putea deshidrata.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg