Stai departe de aceste băuturi şi alimente în timpul valului de caniculă!

Cum temperaturile urcă la niveluri record în toată țara, ar trebui să faci tot ce poţi pentru a rămâne în siguranță. Consumul de apă și utilizarea de protecție solară te ajută să rezişti în timpul unui val de căldură, dar există și anumite alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviţi pentru a face faţă căldurii.

image

O zi caniculară poate fi o ocazie bună să sari în piscină sau să mergi la plajă, dar dacă nu poţi ieşi din oraş căldură vine cu unele riscuri, inclusiv insolație și deshidratare. Experții spun că evitarea anumitor băuturi şi alimente poate ajuta la scăderea riscului de a te confrunta cu efectele adverse ale caniculei. Află ce nu ar trebui să bei sau să mănânci niciodată în timpul unui val de căldură.

Evită alcoolul și bea cofeină doar cu moderație

Un consum excesiv de băuturi care te deshidratează ar trebui evitat în timpul unui val de căldură. În timp ce alcoolul este cel mai mare vinovat al deshidratării, alte băuturi ar trebui ocolite ori consumate în cantități limitate. Medicul american Riana Pryor, profesor la Departamentul de Științe și Nutriție, SUA, a atras atenţia asupra faptului că, în timpul unui val de căldură, cofeina sub orice formă (cafea, ceai, băuturi răcoritoare) trebuie consumată cu moderație, iar băuturile cu alcoolu ar trebui să fie eliminate, pentru că te pot deshidrata foarte mult.

Un studiu publicat în “Jurnalul American de Fiziologie” a arătat că băuturile răcoritoare îndulcite agravează deshidratarea și cresc riscul de afecţiuni renale.

Pe de altă parte, alcoolul contribuie la creșterea producției de urină, ceea ce crește riscul de deshidratare. Temperatura corpului este reglată de glanda hipotalamus. Alcoolul va provoca o încetinire a hipotalamusului, așa că, dacă corpul este deja supraîncălzit din cauza caniculei, efectele alcoolului vor face corpul să creadă că este mai fierbinte de cât este în realitate.

Vezi şi: Ce este bine să mănânci vara şi de ce. Află ce alimente sunt de evitat!

Atenție la semnele de deshidratare!

Fii foarte atent la primele semne de deshidratare în timpul unui val de căldură. Culoarea urinei poate fi un indicator al nivelului de hidratare. Dacă este de culoarea sucului de mere sau mai închisă, trebuie să consumi mai multă apă. Respirația urât mirositoare poate fi şi ea un semn de deshidratare. Când ești deshidratat, nu produci suficientă salivă, deci, în lipsa unei agent natural de curăţare a resturilor de alimente, bacteriile se dezvoltă și respirația devine neplăcută.

Alte simptome ale deshidratării sunt:

- senzația de sete,

- oboseala,

- amețeala,

- sezanţia de gură uscată,

- uscăciunea şi mâncărimile oculare.

Legumele cu efect diuretic

Suprinzător, dar şi unele legume pot să-ţi creeze probleme în timpul caniculei. Este vorba despre acelea considerate diuretice. Acestea pot induce deshidratare suplimentară. Aminoacizii din sparanghel, de exemplu, sunt diuretice naturale. Există câteva alte alimente, inclusiv ceapa, usturoiul, ardeiul gras, anghinarea și feniculul, care creează un efect similar.

Vezi şi: Canicula te ţine trează? Uite 5 trucuri care te ajută să dormi mai bine în nopţile toride de vară

Mango în exces? Te poţi deshidrata!

Un mango proaspăt și copt pare o idee grozavă în lunile înăbușitoare de vară, dar este şi un aliment care poate elimina apa din organism. Mango este bogat în potasiu, care este un diuretic natural. Dacă mănânci prea mult mango în timpul unui val de căldură, te-ar putea deshidrata.

FOTO: ShutterstockRecente

obezitate jpg
femeie care se tunde  sursa   Shutterstock jpg
Intepatura de albine  jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg
Cartofi noi cu pui la cuptor  Sursa foto shutterstock 1068893642 jpg
freepik com 2 jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2150379391 jpg
ameteli jpg
freepik com jpg
shutterstock 181934495 jpg
Nelly Furtado jpg
Î i dore ti sa ara i mereu impecabil Iata Top 5 modalita i prin care te po i asigura ca vei arata mereu irepro abil  jpg
Siropul de tuse periculos pentru copii  Sursa foto shutterstock 65331178 jpg
50 de ani jpg
moda jpg
Vizita la ginecolog  Sursa foto shutterstock 2140229091 jpg
shutterstock 1184461372 jpg
Piele sanatoasa jpg
Picture13 png