Reguli de urmat la cumpărături pe caniculă. Te pot ajuta să previi toxiinfecţiile alimentare

1 shutterstock 562292047 jpg jpeg

Temperaturile ridicate impun anumite precau┼úii ┼či c├ónd vine vorba de cump─ârarea alimentelor. Din cauz─â c─â se pot altera u┼čor, consumul acestora poate cauza toxiinfec┼úii alimentare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor face câteva recomandări populaţiei, importante atunci când achiziţionăm alimente. Iată de ce să ţii cont!

- Nu cump─âra┼úi produse alimentare din locuri neautorizate ├«ntruc├ót comerciantul respectiv nu are posibilitatea s─â asigure condi┼úiile optime de transport, depozitare ┼či comercializare ┼či nu v─â poate elibera bonul cu care s─â justifica┼úi tranzac┼úia comercial─â ┼či risca┼úi s─â achizi┼úiona┼úi un produs neconform sau chiar nesigur care poate s─â v─â afecteze s─ân─âtatea;

- Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);

- Verifica┼úi ├«n mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) av├ónd ├«n vedere c─â temperaturile ridicate favorizeaz─â procesul de alterare a produselor alimentare ┼či refuza┼úi produsele care prezint─â caracteristici de produs alterat (aspect m─âzguit, miros de acru, aspect spongios de ├«nceput de fermentare, produs deformat ┼či consisten┼úa moale-├«nghe┼úat─â, ambalaje deformate etc.);

- Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse!

- Verifica┼úi dac─â este respectat─â temperatura la care este depozitat/expus la v├ónzare produsul alimentar ales de dumneavoastr─â (temperatura men┼úionat─â de produc─âtor pe eticheta ce ├«nso┼úe┼čte produsul trebuie s─â coincid─â cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizi┼úionat);

- Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă);

- Perioada cu temperaturi caniculare determin─â un consum mai mare de lichide (ap─â mineral─â natural─â, ap─â de mas─â, sucuri de fructe, b─âuturi r─âcoritoare) la achizi┼úionarea c─ârora recomand s─â acorda┼úi aten┼úie deosebit─â asupra modului de depozitare ┼či expunere av├ónd ├«n vedere c─â expunerea acestora sub ac┼úiunea direct─â a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor men┼úionate;

Legumele ┼či fructele comercializate ├«n cadrul pie┼úelor ├«n spa┼úii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicat─â afecteaz─â calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verde┼úurilor etc.).



Recente

refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock