Iadul pe pământ. Cele mai mari temperaturi din istorie

Planeta pare mai fierbinte ca niciodată, iar oamenii de știință sunt de părere că temperaturile extreme au devenit ceva normal în zilele noastre.

image

Pe 20 iulie, în Wichita Falls, Texas, SUA, s-au atins 46 de grade, iar Europa nu stă nici ea mai bine. În Marea Britanie, s-au înregistrat, pentru prima dată în istorie, 40 de grade, iar guvernul britanic face apel la populație să rămână în case și să nu se expună razelor nemiloase ale soarelui.

Englezii nu sunt obișnuiți cu canicula, iar cei mai mulți dintre britanici – în proporție de 95%! – nici măcar n-au aer condiționat acasă la ei. În restul Europei, ca Spania și Portugalia, căldura mare a făcut deja peste 2.000 de victime.

Căldura extremă are consecințe dezastruoase. Incendiile izbucnite din senin îi scot pe oameni din casele lor, culturile se usucă pe câmp, iar persoanele în vârstă sau bolnave ajung victim sigure. Mai mult, oameni în toată puterea ajung la spital pentru simplul fapt că au ieșit din casă ca să-și taie iarba din curte, ne informează CNN.

În timpul secetei de anul trecut, spitalele din Seattle au rămas fără gheață și au fost nevoite să închidă sălile de operații pentru simplul motiv că era prea cald ca să poată cineva să facă vreo intervenție chirurgicală. Multe locuri de pe planetă au avut de suferit, de-a lungul timpului, din cauza căldurii. Iată câteva dintre ele!

În august 1896, temperatura s-a ridicat la 33 de grade și-o umiditate de 90% în New York. Nu bătea vântul deloc, nici măcar noaptea. Trebuie să înțelegeți că, la acea vreme, nu exista aer condiționat și nici condiții de trai decente, oamenii locuind la îngrămădeală, lucru care făcea tot mai greu de îndurat temperatura ridicată.

Vara anului 1936 a adus un record de temperatură de 43 de grade în Wisconsin și Iowa, pe 13 și 14 iulie. După nouă zile de caniculă, 5.000 de oameni au murit. Mai mult, Steele, din North Dakota, a întregistrat o temperatură record pentru Statele Unite – 49,4 grade Celsius.

Valul de căldură din 1980 a fost unul dintre cele mai criminale din toate timpurile, punând la pământ nu mai puțin de 10.000 de oameni. Atunci au existat 42 de zile cu temperaturi peste 38 de grade, susține The Washington Post. În Alabama, sute de mii de găini au murit și jumătate din porumbul cultivat s-a uscat.

Iulie 1987 a fost o lună cumplită pentru Grecia. Atena fierbea, pur și simplu, la 45 de grade, lucru care a dus la peste 1.000 de decese. Autoritățile au instaurat situație de urgență în țară și, în prima zi de caniculă, peste 6.000 de persoane au sunat la Urgențe.

Căldura extremă s-a simțit mai peste tot în Mediterană. În Turcia, 60 de oameni s-au înecat încercând să scape în apă de temperaturile ucigașe, care atinseseră un record de 50 de grade Celsius.

Foto - Shutterstock