Te concentrezi greu? Uite ce plante rezolvă problema!

7 mai 2024   Îngrijire personală

Concentrarea este esențială pentru creșterea ratei de succes. Cu toate acestea, există cazuri în care nu te poţi concentra aşa cum ar trebui. Dacă problema persistă, ai putea încerca aceste remedii naturiste.

Oricui i se poate întâmpla să aibă dificultăţi de concentrare, mai ales primăvara, când, ca în orice sezon de tranziţie, poţi avea simptome de astenie printre care se numără şi lipsa de concentrare, oboseala, dificultăţile de atenţie şi memorare. Descoperă care sunt unele dintre leacurile cunoscute pentru alungarea efectelor asteniei!

Ginkgo biloba alungă astenia

Antioxidanții pe care îi oferă Ginkgo biloba anulează efectele radicalilor liberi, molecule care pot deteriora celulele, inclusiv pe cele de la nivelul creierului. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul nu se mai descurcă la fel de bine în combaterea radicalilor liberi care se formează ca răspuns la poluare  sau când corpul tău transformă alimentele în energie. Radicalii liberi atacă şi celulele creierului, ceea ce poate duce la afectarea concentrării şi memoriei. Extractul de muguri de Ginkgo biloba, luat o dată sau de două ori pe zi, are efect stimulator la nivelul creierului.

Vinul de limba-mielului susţine funcţiile cerebrale

Din frunze şi flori uscate de limba-mielului poţi prepara un vin care menţine concentrarea şi are efect energizant. Peste două linguri de plantă mărunţită este nevoie să pui 500 ml de vin. Laşi amestecul acoperit, pentru a macera aproximativ zece zile. În fiecare zi, ai grijă să-l agiţi. La final, strecori vinul, apoi îl păstrezi la loc răcoros şi întunecos, în sticle închise la culoare. Pentru a scăpa de lipsa de concentrare, de oboseală şi astenia tipică venirii primăverii sau pentru a alunga epuizarea fizică, încearcă o cură de două săptămâni cu vin de limba-mielului. În fiecare zi, bei 30 ml de vin, cam un păhărel.

Te-ar mai putea ajuta: Schimbările de anotimp pot declanşa dureri de cap, dar avem soluţii şi pentru migrene!

Socul îţi sporeşte concentrarea

Acidulată şi sănătoasă, socata preparată din flori de soc este un remediu bun şi pentru astenie, atunci când ai nevoie de o mai bună concentrare. Pentru a o pregăti, ai nevoie de circa zece flori de soc proaspete sau mai multe dacă vrei să fie mai concentrată, un kilogram şi jumătate de zahăr, opt-zece litri de apă, trei lămâi şi drojdie cât o jumătate de nucă. Fierbi apa, apoi dai deoparte şi adaugi florile de soc, zahărul, coaja rasă a lămâilor şi zeama lor. Acoperi şi laşi la răcit, peste noapte. Dimineaţa, pui drojdia şi o laşi să acţioneze până seara. Strecori şi torni socata în sticle, apoi o păstrezi la frigider.

Turmericul previne uitarea

Cei care suferă de astenie, probleme de concentrare, memorie, depresie au un nivel redus de proteină cunoscută sub numele de abrineurină, iar hipocampul, partea creierului care ajută la învățare și memorare, începe să se micșoreze. Studiile au arătat că, în acest caz, curcumina din turmeric poate crește nivelul proteinei abrineurină, de serotonină și dopamină, substanțe chimice din creier care reglează starea de spirit.

Mai citeste şi: Pâine cu leurdă. Este gustoasă, combate astenia şi uşurează digestia

Ginsengul te energizează

Un remediu natural popular, ginsengul este apreciat pentru proprietățile sale de stimulare a energiei. De asemenea, s-a demonstrat că stimulează funcția creierului, ceea ce face din ea o plantă căutată pentru îmbunătățirea performanței mentale. Conține compuși numiţi ginsenozide şi eleuterozide despre care se crede că îi conferă ginsengului efectele de îmbunătățire a performanței și a energiei.

Schinduful combate şi oboseala

Magneziul susține sistemul nervos, îmbunătățește concentrarea și funcția cognitivă, iar seminţele de schinduf conferă acest mineral. Seminţele acestea sunt recomandate de fitoterapeuţi pentru efectele sale benefice pentru sănătate: antiinflamator, antibacterian, antioxidant, hepatoprotector, antidiabetic. Alături de acestea schinduful are şi efect tonic, ceea ce ajută la restabilirea concentrării, alungarea oboselii şi reducerea unei convalescenţe. Pentru a te bucura de aceste efecte, ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere de schinduf cu apă, de trei ori pe zi. Poţi încerca şi tinctura. Dimineaţa, pune 20 de picături în puţină apă rece şi bea amestecul. Repetă procedura la prânz şi seara.

Măcrişul îmbunătăţeşte tonusul

Astenia, lipsa de concentrare şi anemia pot fi alungate cu ajutorul măcrişului. Luat de-a lungul primăverii, acesta elimină oboseala şi îmbunătăţeşte tonusul. Poţi face un amestec de 10 g frunze de măcriş, 20 g frunze de urzici, şi 10 g frunze de pătlagină. Le acoperi cu patru căni de apă şi le laşi la macerat peste noapte. Dimineaţa, le fierbi zece minute. După răcire şi strecurare, le combini cu câteva linguri de miere. Este utilă o cură de 21 de zile în care bei câte o cană pe zi.

FOTO: Shutterstock

Mai multe