Pâine cu leurdă. Este gustoasă, combate astenia şi uşurează digestia

Avem norocul să fim în sezonul trufandalelor de primăvară, iar leurda se numără printre acestea. O poţi pune în salate, sos pesto în loc de busuioc, ciorbe sau la cartofi la cuptor, dar şi în pâine pentru a profita de efectele benefice pe care le poate oferi sănătăţii tale.

image

Numit şi usturoi sălbatic, leurda se distinge prin mirosul puternic de usturoi. Spală bine frunzele înainte de a le pune în salate sau mâncăruri. Dacă te decizi s-o adaugi în aluatul de pâine, vei observa că mirosul de usturoi era foarte puternic. Nu te îngrijora că poate ai exagerat şi ai pus prea mult! Odată gătită, leurda se va înmuia și va conferi o notă subtilă, chiar surprinzător de dulce de usturoi. Pâinea rezultată este delicioasă, potrivită la o porţie de supă.

Leurda conferă nu numai o aromă plăcută preparatelor culinare, ci este şi sănătoasă. De pildă, alungă oboseala din timpul schimbărilor de sezon. Are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale crescute, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral. În plus, scade nivelul de colesterol total, menținându-ți inima în formă bună pe măsură ce îmbătrânești. Compușii antibacterieni și antifungici din leurdă ajută şi la reechilibrarea florei bacteriene intestinale, ceea ce ajută la calmarea inflamației, balonării, crampelor, constipației și a altor probleme digestive.

Ingrediente pentru pâinea cu leurdă

430 g făină 

20 g zahăr 

1 praf de sare 

40 ml ulei de măsline 

250 g apă caldă 

1 pachet drojdie uscată 

150 g leurdă 

150 g brânză tare, rasă 

Te-ar mai putea interesa: Leurda, beneficii și cum se consumă „usturoiul sălbatic‟, plus rețeta de tinctură

Cum să faci pâine cu leurdă

Combini făina cu zahărul, sarea și drojdia uscată. Torni treptat apa călduță și uleiul de măsline și frămânți până obții un aluat moale, dar care nu se mai ține de degete. Îl lași să crească aproximativ 30 de minute la temperatura camerei.

Toci mărunt leurda și o amesteci cu 100 g brânză tare, rasă. Frămânți din nou aluatul împreună cu leurda, îi dai o formă dreptunghiulară și-l așezi într-o tavă de pâine, tapetată.

Vezi și: Salată de cartofi cu leurdă

Lași din nou pâinea să crească în tavă, presari deasupra brânza rasă rămasă, apoi dai pâinea  la cuptor, la 200 °C, jumătate de oră, până se rumenește. 

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg