Pâine cu leurdă. Este gustoasă, combate astenia şi uşurează digestia

Avem norocul să fim în sezonul trufandalelor de primăvară, iar leurda se numără printre acestea. O poţi pune în salate, sos pesto în loc de busuioc, ciorbe sau la cartofi la cuptor, dar şi în pâine pentru a profita de efectele benefice pe care le poate oferi sănătăţii tale.

image

Numit şi usturoi sălbatic, leurda se distinge prin mirosul puternic de usturoi. Spală bine frunzele înainte de a le pune în salate sau mâncăruri. Dacă te decizi s-o adaugi în aluatul de pâine, vei observa că mirosul de usturoi era foarte puternic. Nu te îngrijora că poate ai exagerat şi ai pus prea mult! Odată gătită, leurda se va înmuia și va conferi o notă subtilă, chiar surprinzător de dulce de usturoi. Pâinea rezultată este delicioasă, potrivită la o porţie de supă.

Leurda conferă nu numai o aromă plăcută preparatelor culinare, ci este şi sănătoasă. De pildă, alungă oboseala din timpul schimbărilor de sezon. Are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale crescute, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral. În plus, scade nivelul de colesterol total, menținându-ți inima în formă bună pe măsură ce îmbătrânești. Compușii antibacterieni și antifungici din leurdă ajută şi la reechilibrarea florei bacteriene intestinale, ceea ce ajută la calmarea inflamației, balonării, crampelor, constipației și a altor probleme digestive.

Ingrediente pentru pâinea cu leurdă

430 g făină 

20 g zahăr 

1 praf de sare 

40 ml ulei de măsline 

250 g apă caldă 

1 pachet drojdie uscată 

150 g leurdă 

150 g brânză tare, rasă 

Te-ar mai putea interesa: Leurda, beneficii și cum se consumă „usturoiul sălbatic‟, plus rețeta de tinctură

Cum să faci pâine cu leurdă

Combini făina cu zahărul, sarea și drojdia uscată. Torni treptat apa călduță și uleiul de măsline și frămânți până obții un aluat moale, dar care nu se mai ține de degete. Îl lași să crească aproximativ 30 de minute la temperatura camerei.

Toci mărunt leurda și o amesteci cu 100 g brânză tare, rasă. Frămânți din nou aluatul împreună cu leurda, îi dai o formă dreptunghiulară și-l așezi într-o tavă de pâine, tapetată.

Vezi și: Salată de cartofi cu leurdă

Lași din nou pâinea să crească în tavă, presari deasupra brânza rasă rămasă, apoi dai pâinea  la cuptor, la 200 °C, jumătate de oră, până se rumenește. 

FOTO: Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg