Pâine cu leurdă. Este gustoasă, combate astenia şi uşurează digestia
Avem norocul să fim în sezonul trufandalelor de primăvară, iar leurda se numără printre acestea. O poţi pune în salate, sos pesto în loc de busuioc, ciorbe sau la cartofi la cuptor, dar şi în pâine pentru a profita de efectele benefice pe care le poate oferi sănătăţii tale.
Numit şi usturoi sălbatic, leurda se distinge prin mirosul puternic de usturoi. Spală bine frunzele înainte de a le pune în salate sau mâncăruri. Dacă te decizi s-o adaugi în aluatul de pâine, vei observa că mirosul de usturoi era foarte puternic. Nu te îngrijora că poate ai exagerat şi ai pus prea mult! Odată gătită, leurda se va înmuia și va conferi o notă subtilă, chiar surprinzător de dulce de usturoi. Pâinea rezultată este delicioasă, potrivită la o porţie de supă.
Leurda conferă nu numai o aromă plăcută preparatelor culinare, ci este şi sănătoasă. De pildă, alungă oboseala din timpul schimbărilor de sezon. Are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale crescute, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral. În plus, scade nivelul de colesterol total, menținându-ți inima în formă bună pe măsură ce îmbătrânești. Compușii antibacterieni și antifungici din leurdă ajută şi la reechilibrarea florei bacteriene intestinale, ceea ce ajută la calmarea inflamației, balonării, crampelor, constipației și a altor probleme digestive.
Ingrediente pentru pâinea cu leurdă
430 g făină
20 g zahăr
1 praf de sare
40 ml ulei de măsline
250 g apă caldă
1 pachet drojdie uscată
150 g leurdă
150 g brânză tare, rasă
Te-ar mai putea interesa: Leurda, beneficii și cum se consumă „usturoiul sălbatic‟, plus rețeta de tinctură
Cum să faci pâine cu leurdă
Combini făina cu zahărul, sarea și drojdia uscată. Torni treptat apa călduță și uleiul de măsline și frămânți până obții un aluat moale, dar care nu se mai ține de degete. Îl lași să crească aproximativ 30 de minute la temperatura camerei.
Toci mărunt leurda și o amesteci cu 100 g brânză tare, rasă. Frămânți din nou aluatul împreună cu leurda, îi dai o formă dreptunghiulară și-l așezi într-o tavă de pâine, tapetată.
Vezi și: Salată de cartofi cu leurdă
Lași din nou pâinea să crească în tavă, presari deasupra brânza rasă rămasă, apoi dai pâinea la cuptor, la 200 °C, jumătate de oră, până se rumenește.
FOTO: Shutterstock