Pâine cu leurdă. Este gustoasă, combate astenia şi uşurează digestia

Avem norocul să fim în sezonul trufandalelor de primăvară, iar leurda se numără printre acestea. O poţi pune în salate, sos pesto în loc de busuioc, ciorbe sau la cartofi la cuptor, dar şi în pâine pentru a profita de efectele benefice pe care le poate oferi sănătăţii tale.

image

Numit şi usturoi sălbatic, leurda se distinge prin mirosul puternic de usturoi. Spală bine frunzele înainte de a le pune în salate sau mâncăruri. Dacă te decizi s-o adaugi în aluatul de pâine, vei observa că mirosul de usturoi era foarte puternic. Nu te îngrijora că poate ai exagerat şi ai pus prea mult! Odată gătită, leurda se va înmuia și va conferi o notă subtilă, chiar surprinzător de dulce de usturoi. Pâinea rezultată este delicioasă, potrivită la o porţie de supă.

Leurda conferă nu numai o aromă plăcută preparatelor culinare, ci este şi sănătoasă. De pildă, alungă oboseala din timpul schimbărilor de sezon. Are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale crescute, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral. În plus, scade nivelul de colesterol total, menținându-ți inima în formă bună pe măsură ce îmbătrânești. Compușii antibacterieni și antifungici din leurdă ajută şi la reechilibrarea florei bacteriene intestinale, ceea ce ajută la calmarea inflamației, balonării, crampelor, constipației și a altor probleme digestive.

Ingrediente pentru pâinea cu leurdă

430 g făină 

20 g zahăr 

1 praf de sare 

40 ml ulei de măsline 

250 g apă caldă 

1 pachet drojdie uscată 

150 g leurdă 

150 g brânză tare, rasă 

Te-ar mai putea interesa: Leurda, beneficii și cum se consumă „usturoiul sălbatic‟, plus rețeta de tinctură

Cum să faci pâine cu leurdă

Combini făina cu zahărul, sarea și drojdia uscată. Torni treptat apa călduță și uleiul de măsline și frămânți până obții un aluat moale, dar care nu se mai ține de degete. Îl lași să crească aproximativ 30 de minute la temperatura camerei.

Toci mărunt leurda și o amesteci cu 100 g brânză tare, rasă. Frămânți din nou aluatul împreună cu leurda, îi dai o formă dreptunghiulară și-l așezi într-o tavă de pâine, tapetată.

Vezi și: Salată de cartofi cu leurdă

Lași din nou pâinea să crească în tavă, presari deasupra brânza rasă rămasă, apoi dai pâinea  la cuptor, la 200 °C, jumătate de oră, până se rumenește. 

FOTO: Shutterstock



Recente

Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg