Te simţi lipsit de energie! Uite ce ar trebui să mănânci!

24 septembrie 2024   Îngrijire personală

Este începutul săptămânii și, totuşi, nu găseşti energia necesară să te ocupi de treburile obişnuite? Rezolvarea ar putea consta în alimentaţia potrivită. Vezi ce n-ar trebui să-ţi lipsească de la mesele de peste zi!

Rutina de peste zi, mişcarea, alimentaţia şi somnul îţi influenţează nivelul de energie, dar şi nivelul de stres și cât de bine gestionezi situaţiile neprevăzute. Dawn Jackson Blatner, autoarea cărții „The Superfood Swap”, citată de Goodhousekeeping.com, indică faptul că „rutinele unui stil de viață sănătos ajută toate sistemele corpului nostru să funcționeze mai bine, ceea ce ne face să ne simțim reîncărcați, motivați și vigilenți”. Pentru a crește energia, alege o combinație de fibre și proteine care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind creşterile sau scăderile bruşte de glicemia și pierderile de energie. În cele ce urmează, găseşti câteva alimente care îţi pot da energie!

Linte

Leguminoasele şi lintea în special sunt alegeri inteligente atunci când vine vorba de susținerea energiei. Acestea oferă o combinație de proteine ​​și fibre care echilibrează glicemia. Lintea este bogată în fier care ajută la furnizarea de oxigen celulelor.

Ouă

Pe cât de simplu este oul, pe atât de bogat în elemente nutritive. Un ou îţi aduce aproximativ şase grame de proteine ​​care îţi menţin energia peste zi. Gălbenușurile au colină, un nutrient care susține o bună funcție cognitivă. Proteinele și grăsimile, care sunt, de asemenea, prezente în ouă, menţin sațietatea, astfel încât este mai puțin probabil să fi tentat să alegi gustări rapide nesănătoase. Păstrarea unor ouă fierte în frigider este o modalitate excelentă de a avea întotdeauna la îndemână o opțiune de gustare energizantă.

Cartofi dulci

O sursă excelentă de carbohidrați complecși, care durează mai mult pentru a se digera, cartofii dulci eliberează lent energie în timpul digestiei. Sunt bogați în fibre, ceea ce ajută la prevenirea creşterii bruşte a glicemiei, şi în beta-caroten, un precursor al vitaminei A, care este esențial pentru producerea de energie celulară.

Pont

Adaugă cartofi dulci raşi în omleta de dimineaţă sau coace-i pentru a-i avea la îndemână la gustările de peste zi!

Unt de arahide

Cremos şi tartinabil, untul de arahide este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, proteine ​​și fibre, care dau energie de-a lungul zilei. Conține și magneziu, un mineral care joacă un rol în producerea de energie. Alte unturi care te energizează sunt cele preparate din migdale, semințe de floarea soarelui. Întinde unt de arahide pe pâine prăjită sau pe biscuiți şi alătură felii de mere, bastonaşe din morcov. Vei obţine o gustare delicioasă.

Vezi şi: Salată de ton, pentru un plus de energie şi stare de bine. Combate şi anxietatea!

Mere

Dacă te grăbeşti să faci o cafea când nu ai energie, alege să speli un măr. Merele conțin fructoză, un zahăr natural pe care corpul îl poate transforma rapid în energie. Conțin pectină, un tip de fibră care susține sănătatea intestinală şi care îţi creşte nivelul de energie, deoarece un intestin sănătos va absorbi mai mulți nutrienți din alimentele pe care le consumi. În plus, acest fruct oferă vitamina C, un nutrient care ajută la protejarea mitocondriilor, fabricile de energie ale celulelor noastre, care la rândul lor ajută la susținerea producției generale de energie.

Citește și: Obiceiul care îți fură energia și te obosește mai mult decât crezi

Verdeţuri

Fă-ți ca obiectiv de a face câte o salată la două-trei zile! Aceasta trebuie să conţină cât mai multe verdeţuri: varză, spanac, rucola, salată verde. Acestea conţin nitraţi naturali, pe care organismul îi transformă în oxid nitric, care ajută la furnizarea de oxigen mai energizant creierului şi musculaturii. La acestea se adaugă și minerale care ajută la producerea de energie, cum ar fi vitamina C, vitaminele B, fierul și magneziul.

FOTO: Shutterstock

Mai multe