Obiceiul care îți fură energia și te obosește mai mult decât crezi

Traficul, stresul, activitatea fizică excesivă și lipsa somnului nu sunt singurii factori care cauzează oboseală. Și unele obiceiuri, aparent inofensive, pot să scadă nivelul de energie. Iată care sunt acestea! 

image

Obiceiurile pot avea o influență semnificativă asupra vieții noastre, deoarece pot afecta sănătatea și starea de spirit. Există obiceiuri pozitive, care aduc beneficii, dar și obiceiuri negative, care au consecințe dăunătoare. De exemplu, unele obiceiuri pot să ne obosească mai mult decât am crede, și, așa cum știm, oboseala duce la dificultăți de concentrare, slăbirea sistemului imunitar și la scăderea calității vieții. 

Citește și: Vrei să fii mai productivă, sănătoasă și fericită? Renunță la aceste obiceiuri matinale! 

Obiceiul care te obosește 

Cercetătorii au descoperit că privitul la televizor, în special vizionarea emisiunilor TV cu impact emoțional, este un obicei care poate duce la oboseală și ulterior la epuizare mentală, scrie „Buzz Feed”. Asta pentru că telespectatorii se identifică cu personajele și ajung să trăiască aceleași sentimente prezentate pe micile ecrane.

Psihiatrul Leela R. Magavi a declarat că imaginile văzute la televizor activează regiuni din creier, care duc, în cele din urmă, la oboseală mentală, dificultăți de concentrare și niveluri scăzute de energie: „S-ar putea să descoperiți că anumite teme sunt provocatoare, așa că mai bine le evitați!”, a spus specialistul. De asemenea, stabilirea unui program săptămânal pentru vizionarea emisiunilor TV cu impact emoțional poate ajuta. 

Citește și: Obiceiul la care trebuie să renunți după ce te-ai spălat pe dinți. Mulți fac această eroare!

Surprinzător, inclusiv aceste obiceiuri te pot epuiza

Pe lista obiceiurilor care ne obosesc, mai mult decât ne-am aștepta, se află și: lucratul într-o încăpere murdară și dezordonată, planificarea lucrurilor cu mult timp în avans, sarcinile multiple, preluarea imediată a apelurilor telefonice, respirația superficială, dormitul cu lumina aprinsă și pauzele prea lungi între mese, menționează publicația. 

Reține că, în lipsa măsurilor, oboseala poate să devină cronică. În exces, contribuie la tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresie sau stres, afectează productivitatea, duce la probleme de sănătate fizică, precum obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă. În plus, oboseala cronică poate afecta viața socială și relațiile personale.

Sursă foto: Shutterstock