Ce este un nappuccino? Experții explică de ce tendința a cucerit şi pe olimpici

Termenul „nappuccino‟ este relativ nou pentru pasionaţii de cafea, dar sportivii profesioniști, inclusiv unii dintre cei care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris, s-au obişnuit deja cu acesta şi le este de ajutor pentru a fi în formă.

image

Sportivii aflaţi sub îngrijirea doctoriţei Cheri Mah, om de știință pasionat de studiul somnului și profesor la Centrul de Medicină a Somnului din Stanford, California, au descoperit avantajele nappuccino. Medicul Mah recomandă să bei o cafea proaspăt preparată înainte de a dormi un sfert de oră. Pare contradictoriu, dar studiile arată că te vei trezi mai plin de energie. Află detaliile despre cum să obții un napuccino ca la carte!

Secretele unui nappuccino bun

Dacă ai o scădere de energie spre finalul dimineții sau la mijlocul după-amiezii și te chinui să te concentrezi, speri că o ceașcă de cafea te va trezi. Este un mod de a recâştiga energia pierdută, dar medicul Mah a explicat într-un interviu recent că un napuccino poate fi „un instrument util pentru a obține o creștere temporară a performanței. Începe prin a bea o cafea, urmând să dormi 20-30 de minute, dacă ai posibilitatea. Dacă reușeşti să adormi în intervalul acela măcar cinci-zece minute, în timp ce cofeina începe să-şi facă efectul, după trezire, cofeina și somnul îţi vor da energie dublă‟.

Este o tehnică pe care Dr. Mah a folosit-o în munca ei cu sportivii de elită și olimpicii, în timpul antrenamentelor. Combinația de cofeină și somn îmbunătățeşte vigilența și performanța timp de câteva ore, mai mult decât oricare dintre cele două ar putea s-o facă.

Cum să faci un nappuccino?

Numele „nappuccino‟ este puțin înșelător, deoarece sună ca o băutură nouă. De fapt, tot ce trebuie să faci este să vă pregătiți felul preferat de cafea și să dormi 15 minute după ce o bei.

Dacă te decizi să încerci această tehnică, reţine că trebuie să adormi în aproximativ zece minute după ce bei cafeaua, altfel cofeina te va ține treaz. Cu toate acestea, dacă faci asta dimineața târziu sau după-amiaza devreme, când ai de obicei o scădere a energiei, poate fi un instrument eficient pentru creșterea vigilenței.

De ce au apelat olimpicii la napuccino?

Medicul Mah recomandă napuccino sportivilor, deoarece îi ajută la îmbunătățirea performanței și a timpilor de reacție, în special când simt că pierd energie, de-a lungul zilei. Un somn mai bun a îmbunătățit performanțele sportivilor ei cu până la 12%, ceea ce face o diferență incredibilă în ceea ce privește rezultatele lor.

Dr. Mah îți recomandă să bei băutura preferată cu cofeină pentru napuccino. Un mic espresso este o modalitate ușoară de a obține o cantitate rapidă de cofeină, dar s-ar putea să preferi să sorbi un latte cu gheață sau o cafea cu foarte puțin lapte. Foloseşte cafea proaspăt măcinată, fie că este de la o râșniță de cafea sau de la o cafenea locală.

Te-ar mai putea ajuta: Ruladă cu ciocolată şi cafea. Desertul care îţi dă energie în zilele mai grele

Este de ajuns să dormi, fără a bea cafea?

Dacă faci parte printre aceia care evită cafeaua şi ai alege doar să dormi puţin la prânz, când ai posibilitatea, pentru a-ţi recăpăta energia, află că există păreri contradictorii legate de somnul de prânz la adulţi. Unii sunt de părere că ar fi un stimulent eficient, dar are dezavantajul de a tulbura somnul de noapte. Dr. Mah spune: „Cred că un pui de somn este o strategie excelentă pentru a te simți mai alert atunci când nu dormi eficient noaptea”. Pentru a fi cu adevărat util ea oferă câteva sfaturi.

Vezi și: Obiceiul care îți fură energia și te obosește mai mult decât crezi

Pentru ca somnul de prânz să nu-l afecteze pe cel de noapte este necesar să dureze cel mult o jumătate de oră. 15 minute este timpul optim, fiind suficient de scurt pentru a te menține în fazele mai ușoare ale somnului, ceea ce te ajută să te simți mai alert când te trezești. Dacă durează două-trei ore, te vei trezi amețit şi moleşit.

FOTO: Shutterstock



Recente

Metode antistres detoxifiere mentala  Sursa foto shutterstock 2500322713 jpg
shutterstock 2045104589 jpg
shutterstock 2169907187 jpg
Metoda care ajuta aprintii sa si pregateasca rapid copiii de scoala  Sursa foto Pixabay jpg
shutterstock 617788556 jpg
Zacusca de ciuperci  Sursa foto shutterstock 750171562 jpg
Tort de clatite  Sursa foto shutterstock 357884531 jpg
shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg
Bauturi cu efect antiinflamator  Sursa foto shutterstock 2403798969 jpg
3 obiceiuri care te ajută să te bucuri de o viață sănătoasă jpg