Un nou trend pe TikTok. Bandă adezivă pentru un somn mai bun. Cât de sigur e?
Cele mai recente cercetări au arătat că respiraţia nazală activează creierul mai mult decât cea pe gură. În ultimul timp, cei mai urmăriţi tiktokeri au vorbit despre cât de benefică este lipirea unei benzi adezive pe gură în timpul nopţii, pentru a încuraja respirația pe nas în somn. Ce părere au oare experţii?
O sănătate orală mai bună, reducerea anxietăţii, oxigenarea mai bună a corpului, energizarea, prevenirea tulburărilor de somn – toate acestea sunt efectele benefice descoperite de cei care au folosit trucul TikTok de a lipi bandă adezivă hipoalergenică în timpul somnului. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul medical avertizează că trebuie să fie precauți și că bandajarea bucală nu va funcționa pentru cei cu tulburări de somn și alte probleme medicale.
Obsesia pentru respiraţia nazală nu e nouă
În anii `50 şi `90, au câștigat popularitate tehnicile de respirație profundă implicau exerciții pentru a încuraja respirația nazală și pentru a controla nivelul de dioxid de carbon din organism. Au fost controversate la acea vreme. Cercetătorii susţineau că ajută la reducerea dependenței de medicamente pentru persoanele care suferă de astm bronșic, la relaxare, la gestionarea stresului și a insomniei.
Citeşte şi: Machiaj cu folia alimentară, ca pe TikTok. Vezi dacă are efect!
Nasul are rolul de a filtra alergenii, în timp ce gura nu face deloc filtrare. De aceea, respiraţia nazală este atât de importantă pentru cei care suferă de alergii sau astm. Dacă cineva alergic la anumiți alergeni ca acarienii de praf și mucegaiul respiră pe gură, este posibil să aibă un somn prost.
Cui nu i se potriveşte tehnica virală pe TikTok?
Aplicarea de bandă adezivă hipoalergenică pe gură n-ar ajuta persoanele cu rinită alergică care le cauzează blocarea nasului. Dacă nasul ajunge să se blocheze complet și ai gura lipită, te vei trezi din cauză că nu poţi respira.
Vezi şi: Trucuri de gătit virale pe TikTok care îţi pot uşura treaba în bucătărie
Metoda maschează probleme serioase de sănătate
Cei care au probleme de somn precum apneea trebuie să fie mai precauţi. Pentru persoanele care au nevoie de tratament pentru apneea în somn, aplicarea cu bandă adezivă pe gură ar putea agrava problema. Cea mai bună opţiune în situaţia lor este să se adreseze unui medic de familie, generalist sau specialist ORL.
FOTO: Shutterstock