Ce semn anunţă noaptea atacul de cord la jumătate din femei

Recunoașterea precoce a semnelor de avertizare a unui atac de cord poate reduce riscul de deces. La aproape jumătate dintre femeile care fac infarct apare un simptom cu o lună înainte de producerea acestuia.

image

Atacul de cord reprezintă stoparea fluxului de sânge către inimă care se dovedește a fi fatală în cele mai multe dintre cazuri.

Rareori, afecțiunea dă semne de avertizare timpurie, ceea ce o face greu de prevenit. Totuşi, unele studii indică faptul că nu toate semnele de avertizare pot afecta pe cei cu risc de infarct, deoarece unele apar mai des la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că bărbații suferă de obicei un blocaj la nivelul arterelor coronare mari, în timp ce femeile sunt vulnerabile la blocajele arterelor mici.

S-a observat că aproape jumătate dintre femei încep să aibă anumite simptome în timpul nopţii, în luna care precedă infarctul.

Tulburările de somn ar trebui să te pună în gardă

Într-un articol apărut în publicaţia americană „Circulation‟ cu informaţii din domeniul cardiologiei, cercetătorii au scris că 48% din respondenții de sex feminin au suferit tulburări de somn în luna dinaintea producerii unui atac de cord. Un alt simptom frecvent la acestea a fost oboseala neobișnuită, care a afectat până la 71% din participantele la studiu.

Vezi şi: Colesterol mărit. Cele mai bune alegeri de mic-dejun ca să-l reduci

Cifră

80% din atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale premature pot fi prevenite, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Infarctul, mai greu de prevenit la femei

Într-un alt studiu publicat în „Heart and Lung: The Journal of Cardiopulmonary and Acute Care‟, cercetătorii au menţionat cauzele posibile ale tulburărilor de somn. Descoperirile au arătat că tulburările de somn la femei au fost asociate cu anxietatea, oboseala, durerea, dificultăţi de concentrare și memorare. Cumulate, aceste simptome ar putea fi un semnal de alarmă al unui atac de cord iminent.

Citeşte şi: Îngheţată de nucă de cocos bună pentru inimă. Reţeta preferată a unui cardiolog

Cercetătorii au remarcat că „infarctul miocardic este greu de prevenit la femei, deoarece acestea pot avea doar simptome vagi, ca tulburările de somn. Descrierea corelațiilor dintre tulburările de somn şi un infarct miocardic ar putea ajuta la recunoașterea femeilor cu risc de boală coronariană”.  Un alt punct comun al tulburărilor de somn şi al riscului crescut de infarct îl constituie inflamaţia.

„Oboseala descrisă de femeile din studiu a fost copleșitoare și a interferat cu activitățile lor din viața de zi cu zi. De fapt, unele femei au spus că erau atât de obosite, încât nu puteau nici să facă patul fără să se odihnească”, au atras atenţia autorii studiului. De aceea, femeile care suferă de tulburări neobișnuite de somn, în special insomnie, sunt sfătuite să se adreseze medicului de familie pentru analize amănunţite sau trimitere la un cardiolog.

FOTO: Shutterstock