O terapie inovatoare, miracolul la care o mamă de gemeni nu mai spera
Oana şi soţul ei au devenit părinţi de gemeni născuţi prematur, ceea ce i-a aruncat pe ei, copiii lor şi personalul medical, deopotrivă, în mijlocul unei lupte pentru supravieţuirea bebeluşilor. După salvarea unuia dintre copii, viaţa celuilalt a depins de o minune care a venit când nimeni nu se mai aştepta.
La aflarea veştii că este însărcinată, Oana Enachi din Bucureşti şi soţul ei au simţit o bucurie imensă, mai ales că în burtică se cuibareau o fetiţă şi un băieţel. Toate emoţiile mamei mai ales, fericirea şi îngrijorarea, erau duble. Totul a decurs normal până în săptămâna 28 de sarcină când gemenii s-au născut prematur.
Visul s-a transformat brusc într-o dublă luptă pentru supravieţuire la finalul căreia Oana şi-a dat seama că este cu adevărat puternică. Povestea ei, alături de a altor nouă mămici face parte dintr-o mişcare numită #estimaiputernicadecatcrezi care şi-a propus să încurajeze femeile şi mamele.
Băieţelul, supus unei terapii în premieră în România
În perioada în care Oana se pregătea să fie mamă de gemeni, ştia că avea să-i iubească mai presus de orice şi va face tot posibilul să se ridice la nivelul tuturor provocărilor pe care le presupune viaţa unei mame de gemeni.
Ruperea prematură a membranelor, în săptămâna 28 de sarcină, a adus-o pe Oana într-o situaţie la care nu se gândise: a devenit mamă de prematuri, amândoi în stare gravă. Prima decizie grea a luat-o chiar în primele săptămâni după naştere. A trebuit să spună dacă acceptă sau nu ca băieţelul, cu şanse minime de supravieţuire, să fie supus unei terapii care nu se mai administrase vreodată la noi.
„M-au sunat și mi-au spus că Teodora trebuie resuscitată‟
Oana a născut la Spitalul Regina Maria Băneasa, iar ambii copii au avut nevoie de trei, respectiv patru luni de îngrijire la Terapie Intensivă Neonatală. „Când am fost pusă în fața faptului împlinit, am fost puțin dezorientată. A fost dificil, pentru că, la momentul respectiv, nu aveam foarte multe informații despre ce înseamnă prematuritatea și cum să abordez o astfel de situație. În momentul în care ești acolo, îți dai seama cât de mici sunt și de cât de multă îngrijire și atenție au nevoie. Și cât de neputincios ești tu. Pentru că tu nu poți să faci nimic cu adevărat. Am avut doar speranță și multă răbdare. Contează foarte mult să ai în jurul tău persoane cu care poți să discuți deschis‟, a povestit mămica.
Privind în urmă, îi revin în minte momentele cele mai grele: „După ce m-am externat, am început să aștept apelul de seară. Cel mai greu moment a fost acela în care m-au sunat și mi-au spus că Teodora trebuie resuscitată.‟.
Te-ar mai putea interesa: O şansă la viaţă: mezina îşi salvează sora mai mare
După trei luni de tratament, au putut s-o ia acasă pe bebeluşă. Ea era sănătoasă, însă veştile privind starea băieţelului nu erau deloc îmbucurătoare. Avea o suferinţă pulmonară severă şi, în ciuda tuturor tratamentelor aplicate, nu reuşea să respire singur. Avea nevoie permanent de ventilaţie mecanică. Şefa secţiei, medicul Dana Zaciu, şi-a dat seama că protocoalele clasice nu mai au cum să-l salveze.
A decis atunci, cu acordul părinţilor, să încerce ceva ce nu se mai făcuse la noi: terapia cu celule stem mezenchimale, care îi fuseseră recoltate micuţului la naştere. „Ionel e primul care a beneficiat de tratament cu celule stem din România, din câte știu eu, la o lună după a putut fi externat. Adică rezultatele s-au văzut imediat, în săptămâna următoare‟, ne-a spus Oana. Drumul până la aplicarea terapiei n-a fost unul atât de simplu.
Terapia cu celule stem a fost o muncă de echipă
Medicul neonatolog Dana Zaciu a iniţiat un schimb de emailuri cu medicii din Coreea care studiază terapia genicaă, apoi a realizat propria schemă de tratament. A urmat administrarea pe sonda endotraheală şi, după o primă doză, starea lui Ion s-a ameliorat uşor. După cea de-a doua, rezultatul a fost spectaculos. În numai două zile, Ion a început să respire singur. Neonatologului i s-a alăturat biologul Magda Dulugiac, reprezentant Laborator Banca de Celule Stem Regina Maria.
Triumful vieţii, curajului şi inovaţiei
Părinţii gemenilor şi-au pus toată încrederea în echipa de medici care s-a ocupat de copii. Medicul Zaciu este convinsă că optimismul lor a contat enorm în recuperarea micuţilor. Luni de zile, pentru cei doi fraţi secţia de Terapie Intensivă Neonatală a însemnat „acasă‟. Întreabată care a fost sursa puterii ei, Oana a mărturisit: „L-am avut pe soț aproape. Sunt o persoană foarte norocoasă.
Vezi şi: De ce cordonul ombilical n-ar trebui tăiat imediat după naştere
Până la urmă, dincolo de sprijinul tuturor, atât Ionel, cât și Teodora sunt niște supraviețuitori.‟. Ziua în care şi Ion a plecat acasă a fost o sărbătoare pentru toată lumea. A fost triumful vieţii şi dovada că, uneori, soluţiile salvatoare vin din curaj şi inovaţie.
Mesajul Oanei pentru toţi părinţii încercaţi este: „Să aibă răbdare, încredere în medicii şi asistentele care se ocupă de copiii lor. O să fie momente în care n-o să mai fiți persoanele care erați. Trebuie să vă acceptați și acele momente de slăbiciune.‟.
FOTO: Oltin Dogaru