3 delicatese pentru pofticioși. Idei de preparate pentru masa de Anul Nou

29 decembrie 2023   Rețete

Crăciunul va lăsa loc curând pregătirilor pentru petrecerea dintre ani. Dacă îţi doreşti ceva cu totul special pentru invitaţii tăi de Revelion sau pentru a duce în dar la masa de Anul Nou, îţi oferim trei reţete care, cu siguranţă, vor fi apreciate: tartă cu carne, plăcintă sărată şi tort aperitiv.

Tartă cu carne

Ingrediente pentru patru porţii

Pentru aluat: 

600 g făină 

200 g grăsime de porc 

220 ml apă 

Pentru umplutură: 

400 g burtă de porc 

500 g pulpă de porc 

100 g bacon 

sare 

piper 

salvie 

cimbru 

Mod de preparare

Combini făina cu grăsimea de porc topită și răcită până se omogenizează, apoi torni treptat apă până când aluatul se omogenizează. Îl înfășori în folie și-l dai la rece o oră. 

Toci pulpa, burta de porc și baconul și le amesteci, apoi le condimentezi cu sare, piper, cimbru și salvie mărunțită, după gust. Întinzi o foaie din aluat și o pui într-o formă rotundă, inclusiv pe margini.

Așezi umplutura de carne deasupra și o nivelezi, apoi dai tarta la cuptor, la 160 de grade, aproximativ 90 de minute. O servești cu sos de merișoare pe deasupra. 

Plăcintă sărată

Ingrediente 

Pentru aluat: 

500 g făină 

50 g unt 

150 g smântână 

2 ouă 

100 ml lapte 

1 plic drojdie uscată 

sare 

Pentru umplutură: 

800 g carne tocată 

200 g mozzarella 

2 cepe 

4 căței de usturoi 

sare 

piper 

30 ml ulei 

1 ou 

Vezi și: Tartă sărată. Reteță în pași

Mod de preparare

Pentru aluat, cerni făina și o amesteci cu sarea și drojdia uscată. Topești untul și-l amesteci cu laptele cald. Torni laptele peste făină, pui ouăle și începi să frămânți, adăugând treptat smântâna. Frămânți până când aluatul nu se mai prinde de degete, însă este ușor moale. Îl acoperi și-l lași să crească, într-un loc cald, până când își dublează volumul. 

Între timp, toci cepele și le călești în ulei până când devin sticloase. Adaugi apoi carnea și o lași până când aproape se evaporă apa lăsată. O amesteci bine pentru a nu rămâne cocoloașe și o condimentezi cu usturoiul pisat, sare, piper, după gust. După ce a scăzut apa, o dai deoparte și lași la răcit, apoi adaugi mozzarella rasă și omogenizezi.  

Dai deoparte o bucățică de aluat, iar restul îl întinzi într-o foaie nu foarte subțire. Așezi umplutura și rulezi, având grijă să bagi dedesubt marginile aluatului, apoi aplatizezi plăcinta și o așezi într-o tavă tapetată. Din aluatul rămas faci urechiușele, râtul și codița porcușorului. Ungi plăcinta cu oul bătut și o dai la cuptor, la 180 de grade, aproximativ 45 de minute. 

Tort aperitiv

Ingrediente pentru trei porţii

200 g orez cu bob lung 

2 avocado 

100 g cremă de brânză 

150 g somon afumat 

3 ouă 

sare 

Te-ar mai putea interesa: Quiche cu ton şi spanac, pentru un prânz savuros

Mod de preparare

Fierbi orezul în apă cu sare, până se înmoaie, însă nu se sfărâme. Îl scurgi de apa în exces, îl lași la răcit apoi îl amesteci cu jumătate din cantitea de cremă de brânză. Fierbi ouăle și le lași la răcit.

Tai cubulețe pulpa de avocado și toci somonul, din care păstrezi o felie. Freci crema de brânză rămasă cu sare, după gust.

Pui într-o formă rotundă orezul, îl presezi ușor și-l nivelezi, apoi așezi bucățile de avocado, somonul și crema de brânză, pe care o nivelezi.

Razi deasupra gălbenușurile, iar din albușuri decupezi steluțe pentru decor. Pui deasupra tortului somonul rămas. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe