5 idei de deserturi pentru sărbătorile de iarnă. Merită încercate!
Cheesecake cu gem de merișoare, ruladă de ciocolată, chec cu fructe uscate, prăjitură cu mac sau cu cremă de vanilie? Ce ai alege dintre aceste bunătăți dulci pentru mesele de sărbători? Îți lăsăm câte o rețetă pentru fiecare în parte pentru a alege ce îți spune inima!
Ruladă de ciocolată
1 tavă
3 h
dificultate medie
Ingrediente
3 ouă
3 linguri făină
3 linguri zahăr
1 plc zahăr vanilat
Pentru cremă:
200 g ciocolată neagră
300 ml frișcă lichidă
3 linguri cacao
1 esență rom
50 g zahăr
Mod de preparare
Pentru blat, freci gălbenușurile cu zahărul spumă, apoi adaugi treptat făina și zahărul vanilat. Încorporezi albușurile bătute spumă. Torni aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și-l coci aproximativ 20 de minute. Răstorni blatul pe un prosop umed și rulezi cât este încă fierbinte.
Tai ciocolata neagră bucățele, le amesteci cu zahăr, cacao și frișcă lichidă. Lași pe foc mic până când ciocolata se topește, amestecând continuu. Dai la răcit, apoi adaugi esența de rom și mixezi până devine spumoasă.
Desfaci foaia de blat, întinzi jumătate din crema de ciocolată, o rulezi strâns într-o folie alimentară și o dai la frigider, o oră. După aceea, desfaci folia, tai blatul în trei bucăți diferite ca mărime, le așezi pe o tavă și îmbraci fiecare bucată cu crema rămasă, după imaginație. Adaugi un mic decor după preferință.
Mini-cheesecake cu gem de merișoare
1 tavă
1 h 30ʹ
dificultate medie
Ingrediente
300 g biscuiți digestivi
100 g unt topit
Pentru cremă:
400 g cremă de brânză de vaci
100 ml frișcă lichidă
5 linguri zahăr pudră
mix fructe de pădure, pentru decor
Mod de preparare
Zdrobești biscuiții și-i amesteci cu untul și omogenizezi. Așezi pe o tavă tapetată șase inele pentru prăjituri și pui în fiecare câte puțin din acest amestec pentru a face o bază pentru mini-cheesecake. Introduci tava în frigider.
Pentru cremă, pui toate ingredientele într-un blender și mixezi până când obții o textură pufoasă. Scoți tava din frigider și pui un strat de cremă în fiecare inel. Apoi, adaugi un ultim strat de gem de merișoare. Nivelezi și dai la rece prăjiturelele. Le lași peste noapte. La servire, ornezi cu fructe de pădure asortate.
Prăjitură cu mac
1 tavă
3 h
dificultate mare
Ingrediente
Pentru blatul de cacao:
100 g unt
300 ml lapte
150 g zahăr
3 ouă
220 g făină
1 praf de sare
2 linguri cacao
5 g praf de copt
1 esenţă de vanilie
300 g magiun de prune
Pentru blatul de mac:
6 albuşuri
1 vârf de cuțit sare
9 linguri zahăr
100 g mac
6 linguri făină
1 plic praf de copt
Pentru cremă:
350 ml lapte
1 plic budincă de vanilie
100 g zahăr
100 g unt
Pentru decor:
100 g pișcoturi
250 ml lapte
50 g ciocolată amăruie
1-2 linguri lapte
Te-ar mai putea interesa: Turtă dulce glazurată
Mod de preparare
Pentru blatul de caco, preîncălzeşti cuptorul şi tapetezi o tavă dreptunghiulară. Mixezi untul moale cu zahărul până când capătă o consistenţă cremoasă. Torni treptat 100 ml de lapte şi, la final, pui esenţa de vanilie. Încorporezi făina, amestecată cu sarea, cacaua şi cu praful de copt. La final, adaugi ouăle, unul câte unul. Torni compoziţia în tavă şi ţii blatul în cuptor până când trece testul scobitorii. După ce se mai răcește îl scoți pe o tavă, îndepărtezi hârtia de copt și îl ungi cu magiun de prune.
Pentru blatul de mac, baţi albuşurile spumă tare împreună cu sarea. Adaugi zahărul, apoi macul și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizezi. Tapetezi o tavă, transferi compoziţia în ea şi o introduci în cuptorul preîncălzit, 30 de minute. După ce se răcorește, răstorni tava pentru blatul de cacao uns și desprinzi hârtia de copt de pe blatul de mac.
Pentru cremă, torni 250 ml de lapte într-un vas, apoi îl aşezi pe foc împreună cu zahărul. Omogenizezi restul de lapte rece cu budinca şi o torni în cel de pe foc, amestecând continuu să nu apară cocoloaşe. După ce s-a îngroşat, o dai deoparte şi înglobezi untul. O laşi la răcit, apoi o întinzi peste blatul de mac.
Pentru decor, înmoi pișcoturile rapid în laptele încălzit și le așezi peste prăjitură. Topeşti ciocolata în amestec cu lapte, pe baie de aburi, și acoperi cu aceasta prăjitura.
Prăjitură cu cremă de vanilie
1 tavă
1 h 45ʹ
dificultate medie
Ingrediente
5 gălbenuşuri
150 g unt
100 g zahăr
1 praf de copt
sucul şi coaja de la 1 lămâie
1 cană făină
Pentru umplutura de mac:
300 g mac
250 ml lapte
150 g zahăr
250 g unt
2 plicuri zahăr vanilat
Pentru crema de vanilie:
7 gălbenuşuri
6 linguri zahăr
500 ml lapte
1 plic budincă de vanilie
250 grame unt
zahăr pudră
Mod de preparare
Pui într-un bol gălbenuşurile, untul şi zahărul şi amesteci. Adaugi sucul, coaja de lămâie, apoi făina amestecată cu praful de copt. Frămânţi până obţii un aluat elastic, după care îl întinzi cu sucitorul şi îl pui într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt.
Pentru umplutura de mac, pui într-un vas pe foc laptele, macul măcinat, zahărul tos şi cel vanilat. Laşi să fiarbă zece minute, apoi iei de pe foc şi, după ce se mai răceşte, adaugi untul şi omogenizezi. Pui peste aluatul din tavă crema de mac şi uniformizezi. Dai tava la cuptor circa o jumătate de oră, la foc mediu.
Pentru crema de vanilie, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, adaugi praful de budincă, apoi laptele. Pui pe foc mic, amestecând mereu până când obţii o budincă. Luăm de pe foc, acoperi cu folie alimentară şi lași la răcit. Mixezi untul, la temperatura camerei, apoi îl încorporezi treptat în budinca rece. Treci crema peste prăjitura coaptă și răcită, nivelezi și dai la rece. La momentul servirii, porționezi și pudrezi cu zahăr, apoi ornezi după imaginație.
Chec cu fructe uscate
1 tavă
1 h
dificultate medie
Ingrediente
1 kg fructe uscate diverse
coaja rasă şi sucul de la 1 portocală
coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie
180 ml rom
250g unt moale
200g zahăr
175g făină
100g migdale măcinate
½ linguriță praf de copt
1 linguriță scorțișoară măcinată
4 ouă mari
1 linguriță esenţă de vanilie, opţional
Pentru glazură:
125 g zahăr pudră
4-5 lingurițe lapte
Vezi şi: Salam de biscuiţi pentru masa de Crăciun
Mod de preparare
Amesteci într-o crăticioară fructele uscate cu coaja și zeama de citrice, 150 ml de rom, untul și zahărul, apoi le aşezi pe foc mediu. Le duci la punctul de fierbere, apoi dai focul mic şi le mai ţii 5 minute.
Transferi amestecul într-un vas mare şi-l laşi la răcit. După răcire, adaugi făina, migdalele, praful de copt, scorţişoara, ouăle şi esenţa de vanilie şi omogenizezi compoziţia. O pui într-o tavă de chec, tapetată şi o dai la cuptorul încins pentru două ore.
După coacere, înţepi checul din loc în loc cu o frigăruie şi-l umezeşti cu romul rămas. Îl laşi la răcit. Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu laptele până când obții consistența dorită. Acoperi checul răcit cu glazura, apoi ornezi după imaginaţie.
FOTO: Shutterstock