Salam de biscuiţi pentru colindători şi masa de Crăciun. Reţeta cu alune

Salamul de ciocolată, numit și salam de biscuiţi, este un desert delicios fără coacere, perfect pentru sărbători. Era foarte popular în timpul comunismului, dar încă este iubit și astăzi.

image

Desertul este făcut din şase ingrediente de bază: biscuiți populari, nuci sau aluni, unt, cacao, zahăr și lapte. Sunt ingrediente foarte simple pe care majoritatea le are la îndemână sau care se găsesc în cele mai multe magazine.

Un deset ușor de făcut

Când îl încerci pentru prima dată, te vei întreba de ce nu ai făcut-o până acum. În Grecia, se numește mosaiko sau kormos. În Turcia, i se spune prăjitură mozaic, iar în Lituania, există un desert similar numit tinginys, denumire care s-ar traduce prăjitura leneșului. Se face nu doar cu cacao, unt, nuci, biscuiți mărunţiţi, ci şi lapte condensat.

Salamul de biscuiţi aşa cum îl ştim, este iubit şi în Portugalia şi Italia, unde se numește salam de ciocolată (salame de chocolate, respectiv salame al cioccolato). În Sicilia, însă a luat denumirea de turcu sau salam turcesc. Se face şi în ţările din America de Sud. În Uruguay, poartă numele de salchichón de chocolate (cârnat de ciocolată).

Ce ingrediente ai nevoie pentru şase porţii

Iată ce trebuie să pregăteşti pentru a putea prepara salam de biscuiţi!                                

500 g biscuiţi 

100 g alune, nesărate 

500 ml lapte 

100 g unt 

120 g zahăr 

6 linguri cacao 

1 esenţă de rom 

zahăr pudră 

Te-ar mai putea interesa: Ai poftă de dulce în post? Încearcă reţeta de salam de biscuiţi gata în 30 de minute

Cum se face salam de biscuiţi

Zdrobeşti biscuiţii şi alunele.

Pui pe foc laptele, untul, zahărul, cacaua, amestecând continuu până la topirea zahărului. T

orni amestecul peste biscuiţi şi alune, adaugi esenţa de rom şi amesteci uşor.

Întinzi o bucată de folie alimentară pe care aşezi amestecul cu biscuiţi, pe lungime, la mijlocul ei.

Vezi şi: Prăjitură cu biscuiţi şi cremă de lapte, fără coacere

Modelezi un salam pe care îl înfăşori în folie şi-l pui la frigider, peste noapte. Înainte de servire, după ce îndepărtezi folie, îl pudrezi cu zahăr. 

FOTO: Shutterstock



Recente

Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png