Aşa îşi încep ziua spaniolii! Cum să faci, pas cu pas, gogoși spaniole, cu scorţişoară
Când sunt proaspăt făcute, gogoşile spaniole, numite churros, sunt delicios de crocante la exterior și fragede la interior. Trebuie să le încerci!
Churros se prepară în Spania la ocazii speciale, dar şi pentru micul dejun ori gustările de peste zi. Aceste gogoşi rapide sunt considerate un adevărat răsfăț. Au formă de bucle sau bețișoare și se pot mânca simple, acoperite cu zahăr şi scorţişoară ori înmuiate în cafeaua de la micul dejun. La ocazii speciale, se servesc cu ciocolată caldă sau cremă de ciocolată.
Prin ce diferă gogoşile spaniole churros de alte tipuri de gogoşi?
Churro este un aluat prăjit care se făcea, în mod tradiţional, doar din făină, apă și sare. Cu timpul, s-a adăugat lapte şi albuş de ou. În prezent, le poţi gusta în parcurile de distracţii, dar sunt mai gustoase preparate în propria bucătărie.
Originea acestor gogoşi nu este clară. Pe de o parte, se spune că portughezii au adus reţeta din China în Peninsula Iberică, pe de altă parte, că a fost creată de ciobanii spanioli, deoarece aluatul era ușor de făcut și prăjit în timpul șederii lor lungi pe câmp. Numele churro poate să fi derivat de la oaia churra, o rasă din Castilla y León, o comunitate autonomă din Spania.
Ingrediente necesare pentru patru porţii
Pentru gogoși:
240 ml apă
85 g unt
20 g zahăr
1 praf de sare
120 g făină
3 ouă
esență de vanilie
ulei, pentru prăjit
Pentru topping:
30 g scorțișoară
50 g zahăr
Te-ar mai putea interesa: Reţeta de gogoşi munteneşti a lui Radu Anton Roman. Pufoase şi delicioase de-ţi lingi degetele
Pasul 1
Pui într-un vas pe foc apa, untul, sarea și zahărul. Când începe să clocotească, dai deoparte și adaugi făina. Amesteci aproximativ un minut până este bine încorporată.
Pasul 2
Pui din nou vasul pe foc și amesteci 30 de secunde, având grijă să iei și aluatul de pe margini.
Vezi și: Elvis a apărut într-o singură reclamă. A fost plătit în gogoși!
Dai deoparte și adaugi ouăle, unul câte unul, și esența de vanilie, după gust. Mixezi bine până când ouăle sunt încorporate și aluatul curge ușor.
Pasul 3
Pui aluatul într-un poș și formezi gogoşile direct în cratița plină cu ulei fierbinte. Le lași la prăjit până când se rumenesc, apoi le scoți pe șervete de hârtie.
Pasul 4
Combini zahărul cu scorțișoara și treci fiecare gogoaşă prin amestec, după ce s-au răcorit toate.