Cele mai pufoase gogoşi cu dulceaţă de zmeură

Gogoșile sunt un deliciu preferat al multora. Prepară rapid aceste gogoși cu dulceaţă de zmeură!

image

Rețetele de gogoși cu gem datează din Germania anilor 1500, motiv pentru care sunt cunoscute și sub numele de berlineze. În mod tradițional, sunt făcute dintr-un aluat cu drojdie cu zahăr care este tăiat în cercuri prăjite, apoi pudrate cu zahăr.

Poţi prepara gogoșile în mai multe moduri, nu doar prin prăjire. Le poţi coace în cuptor într-o tavă specială pentru gogoși sau într-o tavă pentru brioșe. Nu toate aluaturile de gogoși sunt făcute cu drojdie. Pot fi făcute într-un mod similar cu prăjiturile și brioșele folosind praf de copt sau bicarbonat de sodiu, dar pentru a obține cele mai bune rezultate şi nişte gogoși pufoase, aurii, aşa cum se fac cele tradiţionale, ai nevoie de drojdie şi trebuie să le prăjeşti. Numai aşa obţii gustul și textura clasică de gogoși rumene la exterior și pufoase în interior.

Adâncimea vasului în care le prăjeşti este importantă, pentru că este nevoie ca gogoșile să plutească, fără a sta pe fundul cratiței. Numai aşa se pot prăji fără a se rumeni excesiv.

Extrapont

Dacă uleiul este prea fierbinte, exteriorul gogoșilor se va rumeni prea mult înainte ca interiorul să fie prăjit, iar dacă nu este suficient de fierbinte, gogoșile vor absorbi prea mult ulei, făcându-le grase, plus că va dura mai mult până să se prăjească, ceea ce le poate face mai tari în loc să fie pufoase.                            

Ce ingrediente îţi sunt necesare

500 g făină  

120 g unt  

coaja de la o jumătate lămâie bio 

10 g zahăr  

40 g drojdie proaspătă 

300 ml lapte 

5 gălbenuşuri  

1 vârf de cuţit sare 

ulei, pentru prăjit 

100 g dulceaţă de zmeură 

zahăr pudră 

Te-ar mai putea interesa: Cele mai bune gogoşi cu ciocolată albă şi neagră

Mod de preparare

Freci drojdia cu o jumătate de linguriţă de zahăr, apoi pui untul moale, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi laptele. Amesteci şi înglobezi făina. Frămânţi aluatul şi-l laşi la crescut 20 de minute.

După ce îşi dublează volumul, întinzi aluatul într-o foaie potrivită ca grosime. Formezi rondele cu ajutorul unui pahar trecut prin făină. Pe jumătate din ele pui câte o jumătate de lingură de dulceaţă de zmeură în jurul căreia pui puţin albuş cu ajutorul unei pensule de patiserie.

Citeşte şi: Gogoşele cu cremă de portocale

Peste acestea aşezi restul de rondele şi presezi puţin pentru a se lipi. Le laşi la crescut încă un sfert de oră.

Le prăjeşti în ulei încins, câteva minute pe fiecare parte. La final, dai gogoșile cu zahăr pudră şi le serveşti decorate cu dulceaţă de zmeură. 

FOTO: Shutterstock