Bunătăți din bucătăria grecească. Chifteluțe cu sos de roșii

14 iunie 2023   Rețete

În numai 45 de minute poţi savura un preparat simplu, dar săţios, care este posibil să-ţi aducă aminte de vacanţele în Grecia.

Delicioase, pline de arome mediteraneene, chifteluţele acoperite cu un sos de roșii bogat alcătuiesc preparatul numit Soutzoukakia. A fost introdus în bucătăria greacă la începutul secolului al XX-lea și își are originea în orașul Smyrni, în prezent Izmir. Este un preparat grecesc consistent, perfect pentru o masă mare, în familie!

În mod tradițional, soutzoukakia se face cu carne tocată de vită. Dacă preferi, poți folosi o combinație de carne de vită și carne de porc. Ingredientul secret care face ca aceste chiftele să fie unice nu este altul decât chimenul. Ai grijă să-l pui cu moderație, deoarece poate acoperi toate celelalte arome dacă exagerezi!

Ingrediente de ajuns pentru trei porţii

Pentru chifteluțe: 

3 felii pâine 

100 ml apă 

500 g carne tocată de vită 

4 căței de usturoi 

1 ceapă 

1 ou 

chimen 

sare 

piper 

50 g făină 

30 ml ulei  

Pentru sos: 

30 ml ulei  

425 g roșii pasate 

50 g pastă de tomate 

400 ml apă 

sare 

piper 

Te-ar mai putea interesa: Secretele reţetei celor mai bune chifteluțe suedeze

Aşa prepari chiftele cu sos de roşii!

Pentru chiftele, pui pâinea la înmuiat în apă apoi o storci și o amesteci cu carnea tocată. Adaugi ceapa tocată, cățeii de usturoi pisați, oul, chimen, sare și piper, după gust. După ce s-au omogenizat ingredientele, formezi chiftelele cu mâna umedă, apoi le treci prin făină și le rumenești în ulei pe toate părțile. Le scoți apoi pe șervete de hârtie pentru a se absorbi excesul de ulei. 

Vezi și: Chiftele din legume, la cuptor. Cea mai delicioasă reţetă de post

Pentru sos, pui uleiul în tigaia în care ai pregătit chiftelele, apoi adaugi roșiile pasate combinate cu pasta de tomate, apa, sare și piper, după gust. Acoperi și lași să clocotească un sfert de oră, apoi adaugi chiftelele și mai ții pe foc cinci minute. Le servești cu garnitură de orez. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe