Cozonac, guguluf, panettone sau ruladă cu nuci? Noi îţi dăm reţetele, tu alegi cu ce-ţi răsfeţi familia!
Ultimele zile dinaintea sărbătorilor pascale sunt zile de foc în bucătărie. Pregătirea preparatelor delicioase pentru masa de Paşti este mai uşoară cu reţetele potrivite! Îţi propunem patru reţete de deserturi speciale pentru această perioadă: cozonac cu nucă şi stafide, panettone glazurat, ruladă slovenă cu nuci şi chec guguluf cu lămâie.
Cozonac cu nucă şi stafide
Ingrediente pentru zece porţii
½ kg făină
30 g drojdie proaspătă
125 ml ulei
50 g unt
150 g zahăr
300 ml lapte
4 gălbenuşuri
1 plic zahăr vanilat
50 g stafide
50 g nucă
Cum să faci cozonac cu nucă şi stafide
Dizolvi drojdia şi o linguriţă de zahăr în puţin lapte cald şi o lingură de făină. Laşi la dospit 30 de minute, apoi combini acest amestec cu restul de făină şi lapte, cu gălbenuşurile şi zahărul vanilat.
Frămânţi, apoi înglobezi zahărul, uleiul şi untul. După omogenizare, laşi aluatul la crescut, o jumătate de oră. Încorporezi stafidele hidratate.
Aşezi aluatul într-o tavă rotundă, tapetată şi-l mai laşi la crescut o jumătate de oră. Îl acoperi cu nucă tăiată fie în jumătate, fie grosier. Dai aluatul la copt până se rumeneşte frumos. Serveşti cozonacul cu zahăr pudră.
Panettone glazurat
Ingrediente pentru 12 porţii
25 g drojdie proaspăt
150 ml lapte
200 g zahăr
600 g făină
7 gălbenuşuri
1 vârf de cuţit sare
150 g unt
1 plic zahăr vanilat
100 g mix de fructe uscate
Pentru decor:
600 g zahăr pudră
150 ml zeamă de lămâie
Vezi şi: Câte calorii are o felie de cozonac?
Cum să faci panettone
Combini drojdia cu 75 ml de lapte călduţ, cinci linguri de zahăr şi aceeaşi cantitate de făină. După 15 minute, mixezi gălbenuşurile cu sarea şi le înglobezi în amestecul de drojdie, alături de 100 g de unt, o jumătate din cantitatea de făină, zahărul vanilat, restul de zahăr şi de lapte.
Frămânţi şi laşi aluatul la crescut, o oră. La final, adaugi făina şi unt topit care au rămas şi mixezi zece minute.
Încorporezi fructele confiate şi treci aluatul într-o tavă rotundă, tapetată. Mai laşi la crescut încă o oră. Pui tava în cuptor o jumătate de oră.
Pentru prepararea glazurii, torni zeama de lămâie peste zahărul pudră şi amesteci până compoziţia capătă consistenţa dorită. Torni glazura peste panettone şi-l decorezi după imaginaţie.
Ruladă slovenă cu nuci
Ingrediente pentru 12 porţii
500 g făină
30 g drojdie uscată
250 ml lapte
2 linguri zahăr
125 g margarină
1 vârf de cuţit sare
coajă de lămâie bio
2 gălbenușuri
Umplutura:
350 g nuci
170 ml smântână
100 g zahăr
coajă de lămâie bio
1 ou
Te-ar mai putea interesa: Cozonac în două culori
Mod de preparare
Amestecă drojdia cu o cană de lapte călduț, o linguriță de zahăr și o lingură de făină. După circa 15 minute, combini restul de făină şi zahăr cu sarea, margarina topită, gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie. La final, înglobezi amestecul de drojdie.
Omogenizezi totul și frămânţi până obții un aluat elastic. Îl laşi să crească aproximativ o oră, până îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, amesteci nuca măcinată cu smântâna, zahărul şi coaja de lămâie rasă. Încorporezi oul şi, dacă este prea uscată mai pune puțin lapte.
Întinzi o foaie pe care le acoperi cu umplutură. O rulezi cât mai strâns și o transferi într-o tavă de guguluf. Acoperi şi laşi să-şi dubleze volumul, apoi introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră.
Chec guguluf cu lămâie
Ingrediente pentru 12 porţii
2 ouă
350 g zahăr
50 ml ulei
250 g iaurt
250 g făină
coaja de la 2 lămâi bio
Cum să faci chec guguluf
Freci gălbenuşurile cu zahărul până devin albe. Adaugi treptat uleiul şi iaurtul, apoi făina şi coaja de lămâie. După omogenizare, încorporezi albuşurile bătute spumă cu mişcări uşoare. Torni compoziţia într-o formă de guguluf tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit, pentru trei sferturi de oră. Porţionezi checul numai după răcire. Îl serveşti cu zahăr pudră şi ornat după imaginaţie.
FOTO: Shutterstock