Ruladă cu mac, desertul care îţi aduce un plus de fibre

Denumirea poloneză a ruladei cu semințe de mac este Makowiec. Acesta este un desert tradițional în care umplutura de semințe de mac formează un model deosebit între straturile de aluat.

image

Rulada aceasta se evidenţiază prin aspectul unic la tăiere. Aluatul și umplutura se îmbină perfect şi formează o spirală. La servire, ai putea aduce feliile de ruladă cu zahăr pudră. O poţi oferi alături de ceai sau cafea.

Din aceste semințe de mac îți poți lua un plus de fibre care reglează tranzitul intestinal, previn și tratează diareea, constipația. Printre substanțele nutritive care fac din semințele de mac şi un bun aliat în combaterea osteoporozei se numără fosforul, calciul, fierul și acizii linoleic, palmitic și oleic. Dintre toate, fosforul este cel care favorizează absorbția calciului și fixarea lui în oase. Totuşi, nu e indicat excesul de semințe de mac, deoarece au o serie de alcaloizi, numiți opiacee, care pot afecta funcțiile psihice.

Atenţie!

Seminţele de mac trebuie evitate sau mâncate în cantitate mică de cei cu boli ale sângelui ori cu anemie, de persoanele alergice sau care iau sedative.

Ingrediente pentru 12 porţii

1 cub drojdie proaspătă

200 g zahăr

200 ml lapte

½ kg făină

4 ouă

esenţă de rom

1 vârf de cuţit sare

coaja rasă de la 1 portocală bio

150 g unt

Pentru umplutură:

200 g mac

250 ml lapte

80 g zahăr

esenţă de rom

miere

mac

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură delicioasă cu mac

Cum să faci ruladă cu mac

Dizolvi drojdia cu o lingură de zahăr în puţin lapte călduţ. Pui această maia în făina cernută şi laşi la dospit la loc cald. Mixezi ouăle cu zahărul rămas, apoi cu esenţa şi sarea.

Încorporezi maiaua, făina şi laptele cald. Amesteci, apoi adaugi coaja de portocală. Frămânţi bine până se omogenizează compoziţia. Torni untul topit şi-l înglobezi în aluat pe care îl acoperi la final şi-l laşi la dospit până îşi dublează volumul.

Încearcă şi: Tartă cu mac

Separat, amesteci macul cu laptele, zahărul şi esenţa. Întinzi aluatul crescut pe masa de lucru unsă cu ulei, întinzi compoziţia în strat uniform şi rulezi. Îl aşezi într-o tavă tapetată şi-l laşi la crescut încă 20-30 de minute, apoi îl dai la copt circa 45 de minnute. La final, ungi rulada cu miere şi presari puţin mac.

FOTO: Shutterstock



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg