Ruladă cu mac, desertul care îţi aduce un plus de fibre

Denumirea poloneză a ruladei cu semințe de mac este Makowiec. Acesta este un desert tradițional în care umplutura de semințe de mac formează un model deosebit între straturile de aluat.

image

Rulada aceasta se evidenţiază prin aspectul unic la tăiere. Aluatul și umplutura se îmbină perfect şi formează o spirală. La servire, ai putea aduce feliile de ruladă cu zahăr pudră. O poţi oferi alături de ceai sau cafea.

Din aceste semințe de mac îți poți lua un plus de fibre care reglează tranzitul intestinal, previn și tratează diareea, constipația. Printre substanțele nutritive care fac din semințele de mac şi un bun aliat în combaterea osteoporozei se numără fosforul, calciul, fierul și acizii linoleic, palmitic și oleic. Dintre toate, fosforul este cel care favorizează absorbția calciului și fixarea lui în oase. Totuşi, nu e indicat excesul de semințe de mac, deoarece au o serie de alcaloizi, numiți opiacee, care pot afecta funcțiile psihice.

Atenţie!

Seminţele de mac trebuie evitate sau mâncate în cantitate mică de cei cu boli ale sângelui ori cu anemie, de persoanele alergice sau care iau sedative.

Ingrediente pentru 12 porţii

1 cub drojdie proaspătă

200 g zahăr

200 ml lapte

½ kg făină

4 ouă

esenţă de rom

1 vârf de cuţit sare

coaja rasă de la 1 portocală bio

150 g unt

Pentru umplutură:

200 g mac

250 ml lapte

80 g zahăr

esenţă de rom

miere

mac

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură delicioasă cu mac

Cum să faci ruladă cu mac

Dizolvi drojdia cu o lingură de zahăr în puţin lapte călduţ. Pui această maia în făina cernută şi laşi la dospit la loc cald. Mixezi ouăle cu zahărul rămas, apoi cu esenţa şi sarea.

Încorporezi maiaua, făina şi laptele cald. Amesteci, apoi adaugi coaja de portocală. Frămânţi bine până se omogenizează compoziţia. Torni untul topit şi-l înglobezi în aluat pe care îl acoperi la final şi-l laşi la dospit până îşi dublează volumul.

Încearcă şi: Tartă cu mac

Separat, amesteci macul cu laptele, zahărul şi esenţa. Întinzi aluatul crescut pe masa de lucru unsă cu ulei, întinzi compoziţia în strat uniform şi rulezi. Îl aşezi într-o tavă tapetată şi-l laşi la crescut încă 20-30 de minute, apoi îl dai la copt circa 45 de minnute. La final, ungi rulada cu miere şi presari puţin mac.

FOTO: Shutterstock



Recente

Panini cu sunca  Sursa foto shutterstock 683845921 jpg
Parfe de pepene rosu  Sursa foto shutterstock 568587580 jpg
10 11 shutterstock 448835689 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 1789001060 jpg
Inghetata cu fistic si nuci  Sursa foto shutterstock 2028260711 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg
Foto comunicat proiectprobono MDV jpeg
Salata de creveti  Sursa foto shutterstock 2453670855 jpg
portrait newborn hold palms jpg
Inghetata cu fistic si menta  Sursa foto shutterstock 397587961 jpg
pexels mlkbnl 10212593 (1) jpg
Chitelute de broccoli la cuptor  Sursa foto shutterstock 396427753 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg
Inghetata cu alune de padure  Surse foto shutterstock 1253090095 jpg
466a83b2 3cd2 7b2f f775 889692ba23bb jpg
imagine Melanom Romania jpg
Tacos de barbacoa  Sursa foto shutterstock 1811385358 jpg
clickpentrufemei ro  Modele de sandale de damă care merită să le ai în garderobă imag principala jpg
Inghetata de afine si esenta de lavanda  Sursa foto shutterstock 1740357302 jpg
hands patient suffering from psoriasis jpg