Ruladă cu mac, desertul care îţi aduce un plus de fibre

Denumirea poloneză a ruladei cu semințe de mac este Makowiec. Acesta este un desert tradițional în care umplutura de semințe de mac formează un model deosebit între straturile de aluat.

image

Rulada aceasta se evidenţiază prin aspectul unic la tăiere. Aluatul și umplutura se îmbină perfect şi formează o spirală. La servire, ai putea aduce feliile de ruladă cu zahăr pudră. O poţi oferi alături de ceai sau cafea.

Din aceste semințe de mac îți poți lua un plus de fibre care reglează tranzitul intestinal, previn și tratează diareea, constipația. Printre substanțele nutritive care fac din semințele de mac şi un bun aliat în combaterea osteoporozei se numără fosforul, calciul, fierul și acizii linoleic, palmitic și oleic. Dintre toate, fosforul este cel care favorizează absorbția calciului și fixarea lui în oase. Totuşi, nu e indicat excesul de semințe de mac, deoarece au o serie de alcaloizi, numiți opiacee, care pot afecta funcțiile psihice.

Atenţie!

Seminţele de mac trebuie evitate sau mâncate în cantitate mică de cei cu boli ale sângelui ori cu anemie, de persoanele alergice sau care iau sedative.

Ingrediente pentru 12 porţii

1 cub drojdie proaspătă

200 g zahăr

200 ml lapte

½ kg făină

4 ouă

esenţă de rom

1 vârf de cuţit sare

coaja rasă de la 1 portocală bio

150 g unt

Pentru umplutură:

200 g mac

250 ml lapte

80 g zahăr

esenţă de rom

miere

mac

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură delicioasă cu mac

Cum să faci ruladă cu mac

Dizolvi drojdia cu o lingură de zahăr în puţin lapte călduţ. Pui această maia în făina cernută şi laşi la dospit la loc cald. Mixezi ouăle cu zahărul rămas, apoi cu esenţa şi sarea.

Încorporezi maiaua, făina şi laptele cald. Amesteci, apoi adaugi coaja de portocală. Frămânţi bine până se omogenizează compoziţia. Torni untul topit şi-l înglobezi în aluat pe care îl acoperi la final şi-l laşi la dospit până îşi dublează volumul.

Încearcă şi: Tartă cu mac

Separat, amesteci macul cu laptele, zahărul şi esenţa. Întinzi aluatul crescut pe masa de lucru unsă cu ulei, întinzi compoziţia în strat uniform şi rulezi. Îl aşezi într-o tavă tapetată şi-l laşi la crescut încă 20-30 de minute, apoi îl dai la copt circa 45 de minnute. La final, ungi rulada cu miere şi presari puţin mac.

FOTO: Shutterstock



Recente

femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg