Reţete de Paşte: Cozonac în două culori

1 shutterstock 1402223849 jpg jpeg

1 cozonac * 2 h 45’ *dificultate mare

Ingrediente

Pentru aluat: 600 g făină • 100 g unt • 100 g zahăr • 2 linguri ulei de floarea-soarelui • 4 gălbenuşuri • 300 ml lapte • 30 g drojdie proaspătă • coaja rasă de la 1 portocală netratată (bio) • 1 linguriţă esenţă de vanilie • 1 praf de sare • 1 lingură cu vârf cacao.

Pentru umplutură: 4 albuşuri • 1 praf de sare • 100 g zahăr pudră • 200 g nuci • 2 linguri cacao • 50 g fulgi de ciocolată • 1 ou, pentru uns.

Citeşte şi: Reţete de Paşte: salată în straturi

Preparare

Toarnă aproximativ 100 ml de lapte care a dat în clocot peste 50 g de făină şi amestecă energic. Separat, freacă drojdia cu o lingură de zahăr până când se lichefiază. Când aluatul opărit devine cald, adaugă drojdia lichefiată şi amestecă bine. Acoperă cu un prosop de bucătărie şi lasă la dospit o jumătate de oră.

Între timp, mixează gălbenuşurile cu sarea şi cu zahărul, adaugă coaja rasă de portocale, restul de lapte cald, o lingură de ulei, esenţa de vanilie şi jumătate din cantitatea de unt topit şi răcit. După ce aluatul opărit a crescut, adaugă-l peste amestecul de gălbenşuri şi omogenizează. Încorporează apoi făina şi frământă aluatul cel puţin 30 de minute. La final, adaugă restul de unt topit şi continuă să frămânţi până când obţii un aluat neted şi nelipicios.

Împarte aluatul în două părţi egale. În una dintre părţi adaugă cacaua şi o lingură de ulei, frământând până la omogenizare. Pune cele două bucăţi de aluat la crescut într-un loc cald, până când îşi dublează volumul. Între timp, prepară umplutura de nuci. 

Bate albuşurile cu praful de sare până ce se fac spumă. Adaugă, treptat, zahărul pudră şi mixează în continuare până ce spuma devine tare şi lucioasă. Adaugă cacaua şi amestecă uşor. La final, încorporează nuca măcinată. 

Încorporează şi fulgii de ciocolată în ambele tipuri de aluat, apoi întinde-le pe suprafaţa de lucru, sub forma unui dreptunghi. Pune umplutura de nuci pe toată suprafaţa şi rulează. Împleteşte cele două batoane obţinute şi pune-le într-o tavă de cozonac unsă cu unt. Lasă cozonacul să crească în tavă 30 de minute, apoi pune-l în cuptor, la 160 C (treapta 3), pentru o jumătate de oră. Pune o hârtie de copt peste el şi mai lasă-l 25-30 de minute la 180 C (treapta 4).



Recente

Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg