Reţeta zilei: Cozonac cu fructe confiate

1 72616 original jpg jpeg

De ce ai nevoie pentru cozonac

180 ml lapte cald

1 plic drojdie uscată

400 g făină albă

180 g unt

80 g zahăr pudră

2 ouă

coajarasă de la ½ lămâie

coajărasă de la ½ portocală

1 praf sare

100 g stafide

100 g fulgi de migdale

150 g nuci mărunţite

100 g rahat tăiat cubuleţe

150 g fructe confiate

25 g unt topit

zahăr pudră,pentru decor

Cum se prepară cozonacul

Torni într-un vas laptele cu drojdia pe care o laşi 5 minute la înmuiat. Adaugi 60 g de făină şi amesteci,după care acoperi vasul cu un prosop curat şi ţii maiaua la crescut aproximativ 1 oră.

În alt vas,mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până capătă consistenţa unei creme. Adaugi ouăle,unul câte unul,coaja de lămâie,coaja de portocală şi sarea. După ce s-au omogenizat,pui compoziţia de lapte cu drojdie şi făina rămasă. Frămânţi până când aluatul devine elastic şi nu se mai ţine de degete. Îl acoperi şi îl laşi să crească până îşi dublează volumul.

Tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Presari făină pe masă şi întinzi aluatul în foaie mai groasă,apoi adaugi stafidele,migdalele,nucile,rahatul şi fructele confiate şi îl rulezi. Îl pui în tavă şi-l ungi cu untul topit. Îl laşi la crescut 30 de minute,apoi îl coci la foc mediu 30-40 de minute,până se rumeneşte. Când s-a răcit,îl pudrezi cu zahăr.