Cozonac sau deserturi de pe alte meleaguri? Noi îți dăm rețetele, tu le încerci!

24 decembrie 2023   Rețete

În locul cozonacilor nelipsiţi de pe mesele noastre de Crăciun, în Polonia, Italia, Marea Britanie se fac panettone, tort cu fructe uscate şi ruladă cu nuci şi mac. În cele ce urmează, găseşti reţetele acestor deserturi pentru a le testa oricând doreşti!

Italia

Panettone, cozonacul italian

Ingrediente pentru zece porţii

500 g făină

150 g zahăr

7 g drojdie uscată

1 linguriţă sare

¼ linguriţă nucşoară

150 ml lapte

1 plic zahăr vanilat

coaja de la ¼ lămâie

coaja de la ¼ portocală

3 ouă

175 g unt

3 gălbenușuri

50 g stafide brune

2 linguri esenţă de rom

1 lingură suc de portocale

50 g chipsuri de ciocolată

Te-ar mai putea interesa: Cozonac cu mac ca la mama acasă

Cum să faci panettone

Mixezi 400 g de făină cu o linguriță de zahăr, drojdie, sare și nucșoară. Le amesteci cu laptele călduț, zahărul vanilat, cojile de lămâie şi portocală şi ouăle întregi. Acoperi aluatul și-l laşi o oră.

Separat, freci untul cu zahărul, făina rămasă şi gălbenuşurile. Le înglobezi în aluat şi frămânţi 10 minute. Acoperi şi-l laşi peste noapte, la temperatura camerei. Combini stafidele brune cu esenţa de rom şi sucul de portocale înainte de a le adăuga în aluat, împreună cu chipsurile de ciocolată.

Frămânţi şi acoperi aluatul. Îl laşi la loc cald o oră. Preîncălzeşti cuptorul, apoi aşezi aluatul într-o formă rotundă, preferabil cu diametrul de 18 cm, tapetată.

Introduci tava în cuptor. După zece minute, reduci temperatura, apoi laşi până se rumeneşte.

Polonia

Makowiec, ruladă cu mac, nuci şi fructe uscate

Ingrediente pentru două rulade

250 ml lapte

4 lingurițe zahăr

2 pachete (14 g) drojdie uscată

500 g făină

1 linguriţă sare

2 gălbenuşuri

50 g unt

1 linguriţă esenţă vanilie, opţional

Pentru umplutură:

300 g semințe de mac

100 g zahăr

2 linguriţe unt

2 albuşuri

3 linguri miere

1 cană stafide

50 g nucă sau alune de pădure

1/2 linguriţă esenţă de migdale

1 ou

1 lingură ulei

Pentru ornat:

zahăr pudră

fructe uscate

nucă

mentă proaspătă

Pentru caramel:

50 g zahăr

25 g unt

50 ml smântână lichidă

Vezi și: Cea mai simplă reţetă pentru cozonacii de Crăciun. Se topesc în gură

Mod de preparare

Amesteci laptele cu zahărul și drojdia, apoi le dai deoparte circa cinci minute. Combini făina, sarea, gălbenușul, untul și esenţa de vanilie, frământând bine.

Acoperi vasul și laşi la crescut până când își dublează volumul, aproape o oră şi jumătate.

Pentru umplutură, macini macul, apoi îl amesteci cu zahărul, untul, albușurile, mierea, stafidele, nuca sau alunele de pădure tocate grosier și esenţa de migdale.

Împarţi aluatul în două. Întinzi fiecare bucată, formând un dreptunghi. Întinzi câte jumătate din umplutura cu mac pe fiecare dreptunghi, evitând marginile. Rulezi pe partea lungă şi sigilezi aluatul.

Așezi rulourile în tăvi de chec şi le laşi să crescă alte 30 de minute. Ungi aluatul cu ou bătut cu ulei şi introduci tăvile în cuptorul preîncălzit. Imediat ce scoţi rulada din cuptor, o acoperi cu un strat generos de zahăr pudră.

Pentru caramel, topeşti zahărul până devine uşor arămiu, apoi încorporezi untul şi adaugi frişca lichidă încălzită în prealabil. Laşi să clocotească trei minute, la foc mic. După ce se răcoreşte, torni caramelul pentru ruladă şi ornezi cu nucă, fructe uscate tocate grosier şi mentă.

Marea Britanie

Tort cu fructe uscate şi nuci

Ingrediente

1 kg fructe uscate diverse

coaja rasă şi sucul de la 1 portocală

coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie

180 ml rom

250g unt moale

200g zahăr

175g făină

100g migdale măcinate

½ linguriță praf de copt

1 linguriță scorțișoară măcinată

4 ouă mari

1 linguriță esenţă de vanilie, opţional

Pentru glazură:

125 g zahăr pudră

4-5 lingurițe lapte

Citeşte şi: Cozonac cu mac şi caise

Mod de preparare

Amesteci într-o crăticioară fructele uscate cu coaja și zeama de citrice, 150 ml de rom, untul și zahărul, apoi le aşezi pe foc mediu. Le duci la punctul de fierbere, apoi dai focul mic şi le mai ţii cinci minute.

Transferi amestecul într-un vas mare şi-l laşi la răcit. După răcire, adaugi făina, migdalele, praful de copt, scorţişoara, ouăle şi esenţa de vanilie şi omogenizezi compoziţia.

O pui într-o tavă tapetată şi o dai la cuptorul încins pentru două ore.

După coacere, înţepi blatul din loc în loc cu o frigăruie şi-l umezeşti cu romul rămas. În laşi la răcit.

Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu laptele până când obții consistența dorită. Acoperi tortul răcit cu glazura, apoi decorezi după imaginaţie.

FOTO: Shutterstock

Mai multe