Deserturi de sărbătoare. Cozonac cu stafide şi brăduţ cu kiwi
Ne mai despart câteva zile de Crăciun şi este momentul potrivit pentru stabilirea meniului pentru masa de sărbători. Îţi propunem două reţete de deserturi deosebite pentru această ocazie: un cozonac cu stafide şi rahat şi un brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate.
Brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate
Ingrediente pentru şase porţii
6 ouă
120 g zahăr
1 lingură zeamă de lămâie
30 g făină
100 g pesmet
unt, pentru uns
Pentru sirop:
300 g zahăr
400 ml apă
esenţă de rom
Pentru cremă:
3 gălbenușuri
180 g zahăr
2 lingurițe esenţă de vanilie
500 ml lapte
50 g făină
30 g unt
Pentru decor:
7-8 kiwi feliate
50 g cireşe confiate
1 plic tort-gelee transparent
Te-ar mai putea interesa: Delicatese de Crăciun din lumea întreagă
Mod de preparare
Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul, zeama de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, după aceea, făina amestecată cu pesmetul. Transferi compoziţia într-o tavă în formă de brad de Crăciun unsă cu unt pe care o introduci în cuptorul preîncălzit, 30 de minute, apoi răstorni blatul pe un platou.
Pentru sirop, pui zahărul şi apa pe foc până când zahărul se topeşte. După răcirea bruscă, adaugi esenţa de rom şi însiropezi blatul.
Pentru cremă, freci gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina, laptele, esenţa de vanilie. Pui compoziţia pe foc mic și amesteci continuu. După îngroşare, mai ții cinci minute, apoi dai deoparte şi înglobezi untul. Întinzi crema răcită peste blat şi pui feliile de kiwi. Prepari gelatina conform instrucţiunilor cu care acoperi fructele. Dai tortul la frigider peste noapte. La servire, ornezi cu jumătăţi de cireşe.
Cozonac cu stafide şi rahat
Ingrediente pentru un cozonac
25 g drojdie proaspătă
100 ml lapte
500 g făină
250 g zahăr
3 ouă
1 vârf de cuţit sare
100 g unt
1 plic zahăr vanilat
coajă de lămâie
100 g stafide
100 g rahat cu aromă de mentă
zahăr pudră
Vezi şi: Secretele celor mai bune fursecuri de Crăciun. Trucurile experţilor
Cum să faci cozonac
Dizolvi drojdia în lapte, adaugi făina amestecată cu zahăr şi laşi la crescut 30 de minute.
Adaugi ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi untul topit. Încorporezi stafidele şi rahatul.
Faci un sul de aluat şi-l aşezi într-o tavă tapetată pe care o laşi la cuptor 45 de minute. După coacere şi răcire, pudrezi din belşug cu zahăr pudră.
FOTO: Shutterstock