Deserturi de sărbătoare. Cozonac cu stafide şi brăduţ cu kiwi

Ne mai despart câteva zile de Crăciun şi este momentul potrivit pentru stabilirea meniului pentru masa de sărbători. Îţi propunem două reţete de deserturi deosebite pentru această ocazie: un cozonac cu stafide şi rahat şi un brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate.

image

Brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate

Ingrediente pentru şase porţii

6 ouă

120 g zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

30 g făină

100 g pesmet

unt, pentru uns

Pentru sirop:

300 g zahăr

400 ml apă

esenţă de rom

Pentru cremă:

3 gălbenușuri

180 g zahăr

2 lingurițe esenţă de vanilie

500 ml lapte

50 g făină

30 g unt

Pentru decor:

7-8 kiwi feliate

50 g cireşe confiate

1 plic tort-gelee transparent

Te-ar mai putea interesa: Delicatese de Crăciun din lumea întreagă

Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul, zeama de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, după aceea, făina amestecată cu pesmetul. Transferi compoziţia într-o tavă în formă de brad de Crăciun unsă cu unt pe care o introduci în cuptorul preîncălzit, 30 de minute, apoi răstorni blatul pe un platou.

Pentru sirop, pui zahărul şi apa pe foc până când zahărul se topeşte. După răcirea bruscă, adaugi esenţa de rom şi însiropezi blatul.

Pentru cremă, freci gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina, laptele, esenţa de vanilie. Pui compoziţia pe foc mic și amesteci continuu. După îngroşare, mai ții cinci minute, apoi dai deoparte şi înglobezi untul. Întinzi crema răcită peste blat şi pui feliile de kiwi. Prepari gelatina conform instrucţiunilor cu care acoperi fructele. Dai tortul la frigider peste noapte. La servire, ornezi cu jumătăţi de cireşe.

image

Cozonac cu stafide şi rahat

Ingrediente pentru un cozonac

25 g drojdie proaspătă

100 ml lapte

500 g făină

250 g zahăr

3 ouă

1 vârf de cuţit sare

100 g unt

1 plic zahăr vanilat

coajă de lămâie

100 g stafide

100 g rahat cu aromă de mentă

zahăr pudră  

Vezi şi: Secretele celor mai bune fursecuri de Crăciun. Trucurile experţilor

Cum să faci cozonac

Dizolvi drojdia în lapte, adaugi făina amestecată cu zahăr şi laşi la crescut 30 de minute.

Adaugi ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi untul topit. Încorporezi stafidele şi rahatul.

Faci un sul de aluat şi-l aşezi într-o tavă tapetată pe care o laşi la cuptor 45 de minute. După coacere şi răcire, pudrezi din belşug cu zahăr pudră.

FOTO: Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg