Deserturi de sărbătoare. Cozonac cu stafide şi brăduţ cu kiwi

Ne mai despart câteva zile de Crăciun şi este momentul potrivit pentru stabilirea meniului pentru masa de sărbători. Îţi propunem două reţete de deserturi deosebite pentru această ocazie: un cozonac cu stafide şi rahat şi un brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate.

image

Brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate

Ingrediente pentru şase porţii

6 ouă

120 g zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

30 g făină

100 g pesmet

unt, pentru uns

Pentru sirop:

300 g zahăr

400 ml apă

esenţă de rom

Pentru cremă:

3 gălbenușuri

180 g zahăr

2 lingurițe esenţă de vanilie

500 ml lapte

50 g făină

30 g unt

Pentru decor:

7-8 kiwi feliate

50 g cireşe confiate

1 plic tort-gelee transparent

Te-ar mai putea interesa: Delicatese de Crăciun din lumea întreagă

Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul, zeama de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, după aceea, făina amestecată cu pesmetul. Transferi compoziţia într-o tavă în formă de brad de Crăciun unsă cu unt pe care o introduci în cuptorul preîncălzit, 30 de minute, apoi răstorni blatul pe un platou.

Pentru sirop, pui zahărul şi apa pe foc până când zahărul se topeşte. După răcirea bruscă, adaugi esenţa de rom şi însiropezi blatul.

Pentru cremă, freci gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina, laptele, esenţa de vanilie. Pui compoziţia pe foc mic și amesteci continuu. După îngroşare, mai ții cinci minute, apoi dai deoparte şi înglobezi untul. Întinzi crema răcită peste blat şi pui feliile de kiwi. Prepari gelatina conform instrucţiunilor cu care acoperi fructele. Dai tortul la frigider peste noapte. La servire, ornezi cu jumătăţi de cireşe.

image

Cozonac cu stafide şi rahat

Ingrediente pentru un cozonac

25 g drojdie proaspătă

100 ml lapte

500 g făină

250 g zahăr

3 ouă

1 vârf de cuţit sare

100 g unt

1 plic zahăr vanilat

coajă de lămâie

100 g stafide

100 g rahat cu aromă de mentă

zahăr pudră  

Vezi şi: Secretele celor mai bune fursecuri de Crăciun. Trucurile experţilor

Cum să faci cozonac

Dizolvi drojdia în lapte, adaugi făina amestecată cu zahăr şi laşi la crescut 30 de minute.

Adaugi ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi untul topit. Încorporezi stafidele şi rahatul.

Faci un sul de aluat şi-l aşezi într-o tavă tapetată pe care o laşi la cuptor 45 de minute. După coacere şi răcire, pudrezi din belşug cu zahăr pudră.

FOTO: Shutterstock



Recente

Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg