Deserturi de sărbătoare. Cozonac cu stafide şi brăduţ cu kiwi

Ne mai despart câteva zile de Crăciun şi este momentul potrivit pentru stabilirea meniului pentru masa de sărbători. Îţi propunem două reţete de deserturi deosebite pentru această ocazie: un cozonac cu stafide şi rahat şi un brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate.

image

Brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate

Ingrediente pentru şase porţii

6 ouă

120 g zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

30 g făină

100 g pesmet

unt, pentru uns

Pentru sirop:

300 g zahăr

400 ml apă

esenţă de rom

Pentru cremă:

3 gălbenușuri

180 g zahăr

2 lingurițe esenţă de vanilie

500 ml lapte

50 g făină

30 g unt

Pentru decor:

7-8 kiwi feliate

50 g cireşe confiate

1 plic tort-gelee transparent

Te-ar mai putea interesa: Delicatese de Crăciun din lumea întreagă

Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul, zeama de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, după aceea, făina amestecată cu pesmetul. Transferi compoziţia într-o tavă în formă de brad de Crăciun unsă cu unt pe care o introduci în cuptorul preîncălzit, 30 de minute, apoi răstorni blatul pe un platou.

Pentru sirop, pui zahărul şi apa pe foc până când zahărul se topeşte. După răcirea bruscă, adaugi esenţa de rom şi însiropezi blatul.

Pentru cremă, freci gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina, laptele, esenţa de vanilie. Pui compoziţia pe foc mic și amesteci continuu. După îngroşare, mai ții cinci minute, apoi dai deoparte şi înglobezi untul. Întinzi crema răcită peste blat şi pui feliile de kiwi. Prepari gelatina conform instrucţiunilor cu care acoperi fructele. Dai tortul la frigider peste noapte. La servire, ornezi cu jumătăţi de cireşe.

image

Cozonac cu stafide şi rahat

Ingrediente pentru un cozonac

25 g drojdie proaspătă

100 ml lapte

500 g făină

250 g zahăr

3 ouă

1 vârf de cuţit sare

100 g unt

1 plic zahăr vanilat

coajă de lămâie

100 g stafide

100 g rahat cu aromă de mentă

zahăr pudră  

Vezi şi: Secretele celor mai bune fursecuri de Crăciun. Trucurile experţilor

Cum să faci cozonac

Dizolvi drojdia în lapte, adaugi făina amestecată cu zahăr şi laşi la crescut 30 de minute.

Adaugi ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi untul topit. Încorporezi stafidele şi rahatul.

Faci un sul de aluat şi-l aşezi într-o tavă tapetată pe care o laşi la cuptor 45 de minute. După coacere şi răcire, pudrezi din belşug cu zahăr pudră.

FOTO: Shutterstock



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg