Deserturi de sărbătoare. Cozonac cu stafide şi brăduţ cu kiwi

Ne mai despart câteva zile de Crăciun şi este momentul potrivit pentru stabilirea meniului pentru masa de sărbători. Îţi propunem două reţete de deserturi deosebite pentru această ocazie: un cozonac cu stafide şi rahat şi un brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate.

image

Brăduţ cu kiwi şi cireşe confiate

Ingrediente pentru şase porţii

6 ouă

120 g zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

30 g făină

100 g pesmet

unt, pentru uns

Pentru sirop:

300 g zahăr

400 ml apă

esenţă de rom

Pentru cremă:

3 gălbenușuri

180 g zahăr

2 lingurițe esenţă de vanilie

500 ml lapte

50 g făină

30 g unt

Pentru decor:

7-8 kiwi feliate

50 g cireşe confiate

1 plic tort-gelee transparent

Te-ar mai putea interesa: Delicatese de Crăciun din lumea întreagă

Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul, zeama de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, după aceea, făina amestecată cu pesmetul. Transferi compoziţia într-o tavă în formă de brad de Crăciun unsă cu unt pe care o introduci în cuptorul preîncălzit, 30 de minute, apoi răstorni blatul pe un platou.

Pentru sirop, pui zahărul şi apa pe foc până când zahărul se topeşte. După răcirea bruscă, adaugi esenţa de rom şi însiropezi blatul.

Pentru cremă, freci gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina, laptele, esenţa de vanilie. Pui compoziţia pe foc mic și amesteci continuu. După îngroşare, mai ții cinci minute, apoi dai deoparte şi înglobezi untul. Întinzi crema răcită peste blat şi pui feliile de kiwi. Prepari gelatina conform instrucţiunilor cu care acoperi fructele. Dai tortul la frigider peste noapte. La servire, ornezi cu jumătăţi de cireşe.

image

Cozonac cu stafide şi rahat

Ingrediente pentru un cozonac

25 g drojdie proaspătă

100 ml lapte

500 g făină

250 g zahăr

3 ouă

1 vârf de cuţit sare

100 g unt

1 plic zahăr vanilat

coajă de lămâie

100 g stafide

100 g rahat cu aromă de mentă

zahăr pudră  

Vezi şi: Secretele celor mai bune fursecuri de Crăciun. Trucurile experţilor

Cum să faci cozonac

Dizolvi drojdia în lapte, adaugi făina amestecată cu zahăr şi laşi la crescut 30 de minute.

Adaugi ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi untul topit. Încorporezi stafidele şi rahatul.

Faci un sul de aluat şi-l aşezi într-o tavă tapetată pe care o laşi la cuptor 45 de minute. După coacere şi răcire, pudrezi din belşug cu zahăr pudră.

FOTO: Shutterstock