Cea mai simplă reţetă pentru cozonacii de Crăciun. Se topesc în gură

1 cozonac reteta simpla jpg jpeg

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar mirosul de cozonac este unul dintre semnele că sărbătorile de iarnă aduc bucurie şi bună dispoziţie, alaturi de cei dragi. Nimic nu este mai plăcut decât să guşti dintr-un cozonac pufos, făcut dintr-o reţetă simplă, ca la mama acasă.

Ingrediente pentru cozonac:

– 1 kg de făină

– 300 de grame de zahăr

– 5 ouă potrivite

– jumătate de pachet de unt cu grăsime de 80%

– 200 de ml de lapte

– 5 linguri deulei

– 4 linguri de cacao

– 400 de grame de nucă

– coaja de la o lămâie

– 1 esenţă de rom

– 2 portocale

– 42 de grame de drojdie proaspătă

– zahăr pudrăpentru ornat

Citeşte şi: Paula Chirilă a dezvăluit cum a reuşit să slăbească 15 kilograme în două luni

Mod de preparare

Se cerne făina bine şi se pune într-un castron mai mare sau lighean. Apoi, în mijloc se face o gaură, unde se pune drojdia, iar peste ea un pic de lapte cald şi 2 linguri de zahăr.

Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenuşurile şi jumătate din cantitatea de zahăr.

Cealaltă cantitate de zahăr se bate bine cu albuşurile, se amestecă cu cacao şi nuca. Aceasta este umplutura.

După aceea, se adaugă peste aluat, laptele cald, uleiul, untul topit călduţ, apoi se încorporează toate în făină, până se obţine un aluat nelipicios şi elastic. Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu folie şi se ţine timp de o oră la cald, scrieretete.live

Înainte de prelucrarea aluatului, se ung mâinile cu ulei, apoi se împarte aluatul crescut în 4 părţi egale, din care se formează sfere.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci două ouă zilnic. Vei începe să slăbeşti instant

Fiecare sferă se întinde frumos cu ajutorul unui sucitor, se întinde din umplutura de nuci, în care se mai pot pune stafide sau alte ingrediente, după gust. Se rulează şi se răsucesc, cât să se formeze un cozonac.

În acest moment, se ung tăvile de cozonaci cu ulei, se presară cu făinp, se adaugă şi cozonacii, apoi se mai lasă la crescut încă o oră. Înainte de a-i băga la cuptor, se încinge bine, se ung cozonacii cu un ou bătut şi se lasă până se rumenesc frumos, între 35 şi 50 de minute, în funcţie de cuptor.

După ce s-au copt, se scot din formă şi se presară zahăr pudră deasupra. Cine doreşte, se pot orna cu nuci. Sunt la fel debuni, fără prea multă muncă.

Poftă bună!



Recente

2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg