Cum să faci Semla, prăjituri suedeze, cu cremă de migdale

7 aprilie 2025   Rețete

Prăjiturile suedeze Semla sunt deosebit de aromate, cu cardamom şi cremă de migdale şi esenţă de vanilie. Îţi arătăm cum să le prepare fără teama de nereuşită!     

Content image

Deserturile cu pastă şi esenţă de migdale au o aromă specială. Migdalele se numără printre sursele cele mai bune de vitamina E, iar cei care le consumă mai des sunt protejaţi de boli de inimă, Alzheimer, cancer. Mai mult, migdalele conferă un plus de proteine şi fibre care prelungesc senzaţia de saţietate.

Ingrediente pentru 12-16 bucăţi

600 g făină

60 g zahăr

1 lingură drojdie uscată

1 linguriţă cardamom măcinat

1/2 linguriţă sare

250 ml lapte

6 linguri unt

3 ouă

1 lingură apă

Pentru crema de migdale:

200 g pastă de migdale

4 linguri lapte

3 linguri zahăr pudră

¼ linguriţă esenţă vanilie

¼ linguriţă esenţă migdale

1 vârf de cuţit sare

Pentru frişcă:

500 g smântână pentru frişcă

50 g zahăr pudră

½ linguriţă esenţă vanilie

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură Malaga cu ciocolată albă şi banane

Mod de preparare

Amesteci făina, zahărul, drojdia, cardamomul și sarea. Separat, combini laptele cu untul topit și două ouă. Adaugi amestecul de lapte în cel de făină și mixezi cu paletele de aluat până când compoziţia devine moale, dar rămâne lipicios. Pui aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperi cu o folie alimentară, o oră.

Tapetezi o tavă şi preîncălzeşti cuptorul. Împarţi aluatul în 12-16 bucăţi pe care le aşezi în tavă, sub formă de bile. Laşi distanţă între acestea. Le acoperi şi laşi încă 30-45 de minute, la loc cald.

Amesteci oul rămas cu apa şi ungi chiflele crescute. Introduci tava în cuptor pentru 20 de minute. Le laşi la răcit. Procedezi la fel cu restul de aluat, dacă a rămas.

Vezi şi: Desert pentru zilele de post. Prăjitură cu lămâie şi mălai

Tai capace de la fiecare chiflă şi faci loc în partea de jos, păstrând acel miez rămas. Pentru cremă, amesteci pasta de migdale cu miezul de chifle, apoi cu laptele, zahărul pudră și esenţele. Pui în fiecare chiflă câte puţină cremă.

Baţi smântâna pentru frişcă, înglobând pe parcurs 30 de grame de zahăr pudră şi esenţa de vanilie. Cu ajutorul unui poş, umpli fiecare chiflă cu frişcă şi acoperi cu capacele tăiate. La servire, le ornezi cu zahăr pudră.

FOTO: Shutterstock

Mai multe