Cum să faci tort cu cartofi dulci şi ciocolată

14 martie 2025   Rețete

Vremea bună din această perioadă te îmbie la întâlniri în familie la care le-ai putea servi celor dragi tort deosebit, cu cartofi dulci şi ciocolată.

Content image

La începutul sezonului cald, s-ar putea să te confrunţi cu lipsa de energie şi creşterea nivelului de stres. Consumul de surse de carbohidraţi bogaţi în nutrienţi, cum sunt cartofii dulci, ajută la scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului. În ciuda conţinutului mare de carbohidraţi, conţin o substanţă care creşte nivelul de adiponectină, un hormon răspunzător de reglarea nivelului de zahăr din corp. În acest fel, îţi vei putea ţine în frâu pofta de dulce. Cele mai indicate moduri în care poţi prepara cartofii este coacerea, fierbere sau gătirea la aburi, deoarece prin prăjire îşi pierd din proprietăţi. Acest tip de cartofi îţi aduc şi un plus de vitamina C şi potasiu, elemente nutritive care contribuie la reducerea stresului.

Ingrediente:

3 ouă

10 linguri zahăr

90 g unt topit

5 linguri de ulei

300 g cartofi dulci

1 plic praf de copt

200 g făină

40 g nucă măcinată

2 linguri cacao

½ linguriţă anason măcinat

Pentru sirop:

250 ml apă

2-3 linguri de zahăr

esență de rom

Pentru cremă:

200 g unt

280 g ciocolată neagră

2 linguri miere

250 g frişcă

topping de ciocolată, pentru decor

nuci pecan, pentru ornat

mentă proaspătă

Te-ar mai putea interesa: Desert în paşi. Tort de clătite cu cremă de brânză şi ciocolată

Mod de preparare

Pentru blat, mixezi ouăle cu zahărul până când se albesc și obții o spumă. Adaugi untul topit, uleiul și cartofii dulci răzuiți pe răzătoarea mică. Amesteci făina cu praful de copt, cacaua, anasonul măcinat și nuca, după care o adaugi treptat peste compoziția de cartofi dulci, mixând la viteza cea mai mică a mixerului.

Tapetezi o tavă rotundă și torni jumătate din compoziție. Dai tava la cuptor la foc mic, circa 25 de minute. Procedezi la fel cu restul de compoziţie.

Pentru sirop, amesteci apa cu zahărul și esența de rom. Aşezi pe un platou primul blat răcit şi-l insiropezi.

Vezi şi: Tort cu cremă de unt, caramel şi alune, un răsfăţ în doi, benefic pentru inimă

Pentru cremă, amesteci untul, ciocolata ruptă în bucăţi și mierea şi le ţii pe baie de aburi. Amesteci continuu până când se topesc ciocolata şi untul. Dai deoparte şi laşi la răcit, apoi adaugi frişca pe care o încorporezi amestecând uşor. O dai la frigider 30 de minute. La final, mixezi crema circa trei minute.

Acoperi cu jumătate din cremă primul blat, acoperi cu al doilea blat şi îl însiropezi. Întinzi restul de cremă peste tort şi dai tortul la frigider. La servire, ornezi cu nuci pecan, topping de ciocolată şi mentă.

FOTO: Shutterstock

Mai multe