Răsfăţ la gustările de peste zi: tartă cu cartofi dulci

Parfumată, cu arome calde, cu o crustă untoasă, această tartă cu cartofi dulci parcă anunţă sărbătorile de care nu ne mai despart multe zile. O felie de tartă dulce este de nerefuzat fie sub forma unei gustări, fie ca un desert după o masă principală.

image

Pentru a obţine o tartă cu cartofi dulci ireproşabilă, ai grijă să ai toate ingredientele la temperatura camerei. Nu găteşte prea mult cartofii. Este de ajuns să poţi înfige cu uşurinţă o furculiță în ei. După coacere, dă-i timp să se răcească.

Dacă doreşti, poţi folosi o bază din biscuiţi zdrobiţi şi unt sau poţi adăuga nuci, fie în umplutură, fie pentru ornare.  

Te temi să nu te îngraşe acest desert? Nu este cazul! Cartofii dulci sunt săţioşi, de aceea vei fi ferit de nevoia de a lua prea multe felii.

Cartofii dulci, fierţi sau copţi?

Ambele variante de preparare a cartofilor dulci pentru tartă sunt foarte bune. Dacă te decizi să-i fierbi, ai grijă să le păstrezi coaja, astfel încât să nu obţii o umplutură exagerat de umedă. În schimb, coacerea lor poate să îndulcească puțin mai mult miezul. Alege ce-ţi place mai mult sau ce ţi se pare mai uşor!

Ingrediente pentru şase porţii

100 g unt

300 g zahăr

3 ouă

2 linguri făină de porumb

¼ linguriţă scorţişoară

1 linguriţă esenţă de vanilie

1 linguriţă oţet

1 ½ kg cartofi dulci

50 g nucă

seminţe de dovleac

1 pachet aluat de plăcintă

Te-ar mai putea interesa: Cum să faci farinata, tartă în stil italian, fără gluten

Mod de preparare

Pregăteşti un piure din cartofi. Bați untul cu zahărul aproximativ cinci minute. Adaugi ouăle pe rând până se încorporează, apoi făina de porumb, scorțișoara, oțetul și esenţa de vanilie.

Pui piureul de cartofi dulci peste compoziţie, nuca şi seminţele de dovleac măcinate, apoi omogenizezi. Întinzi aluatul şi tai o porţiune pentru ornarea tartei.

Vezi şi: Tartă cu dovleac şi nuci, un desert irezistibil

Transferi aluatul într-o tavă rotundă, având grijă să acoperi şi marginile. Treci compoziţia de cartofi dulci în tavă, peste aluat, şi nivelezi.

Ornezi tarta cu aluatul rămas, după imaginaţie. Introduci tava în cuptor circa 45 de minute. Porţionezi tarta numai după răcire.

FOTO: Shutterstock