Desertul zilei. Prăjitură cu gem de cireşe şi rodie

15 iunie 2023   Rețete

Cireşele au fost dintotdeauna fructe delicioase şi foarte hrănitoare. Cum este sezonul lor, le poţi adăuga în deserturi, inclusiv sub formă de gem. Îţi dăm o idee de reţetă cu gem de cireşe în cele ce urmează!

Iubitorii de cireșe știu că acestea pot fi gustate pe tot parcursul anului în diferite forme pentru a se bucura de toate proprietățile lor şi de aportul de betacaroten, antioxidanţi, calciu, magneziu şi potasiu. Ce mod mai bun de a le savura decât o prăjitură în care pui nu numai gem de cireşe, ci şi rodie? Antioxidanţi aduc şi boabele de rodie proaspătă, care susţin sănătatea digestivă şi protejează de boli ca Alzheimer şi Parkinson.

Ce ingrediente îţi trebuie pentru prăjitura cu gem de cireşe şi rodie

2 ½ căni făină 

¾ cană cacao 

2 linguriţe praf de copt 

½ linguriţă bicarbonat de sodiu 

1 vârf de cuţit sare 

1 ½ cană zahăr 

½ cană unt  

1 lingură smântână 

1/3 cană ulei  

1 cană lapte 

½ cană apă caldă 

4 ouă 

300 g gem de cireşe 

1 rodie, pentru ornat 

mentă proaspătă, pentru decor 

Vezi şi: Prăjitură cu aluat sfărâmicios şi cireşe, ideală pentru orice moment al zilei

Pentru cremă: 

500 g mascarpone 

150 g zahăr pudră 

100 g frişcă bătută 

Mod de preparare

Amesteci făina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea şi zahărul.    Adaugi untul moale și smântâna, apoi bați până când amestecul pare să se fărâmiţeze. Înglobezi uleiul, apoi laptele combinat cu apa şi ouăle, pe rând. Torni compoziţia într-o tavă dreptunghiulară, tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit.

După răcire, tai aluatul pe lungime în două foi, dintre care una mai subţire. Pentru cremă, mixezi mascarpone cu zahăr, apoi înglobezi frişca. Aşezi pe o tavă foaia subţire de blat pe care o acoperi cu un strat de gem de cireşe.

Te-ar mai putea interesa: Ruladă rapidă cu gem de cireşe. Ai nevoie de numai cinci ingrediente

Adaugi jumătate din cantitatea de cremă. Pui foaia de blat rămasă şi acoperi cu un strat subţire de cremă.

La final, ornezi prăjitura cu straturi alternative de gem şi cremă. Dai totul la frigider câteva ore. La servire, porţionezi şi decorezi cu boabe de rodie şi frunze de mentă. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe