Desert de weekend. Tort cu cireşe, ciocolată, cafea şi frişcă

Acest uimitor desert cu ciocolată și cireşe poate fi alegerea cea mai bună în zilele de weekend. Lichiorul de cireşe îi va da o aromă deosebită. Este tortul perfect pentru a sărbători începutul verii.

image

A revenit sezonul cireșelor! Se numără printre cele mai sănătoase alimente. Îţi aduc un plus de fibre, vitamine, minerale (C, A, K, magneziu, calciu, potasiu), dar şi antioxindaţi. Studiile au demonstrat că pot crește considerabil cantitatea și calitatea somnului.

Polifenolii din cireșe pot reduce sau preveni stresul oxidativ și inflamațiile, care pot fi factori de risc pentru afecțiuni precum cancerul, diabetul, artrita și hipertensiunea arterială. Calitățile antiinflamatoare ale cireșelor pot diminua considerabil şi simptomele gutei. Scad nivelului de acid uric din sânge, ameliorând atacurile de gută. În plus, reduce nivelul de colesterol rău, alină simptmele artritei, îmbunătăţeşte memoria şi starea de spirit. Din toate aceste motive, plus acela că dau un gust deosebit deserturilor tale, îţi oferim această reţetă cu cireşe. Poţi folosi cireşe din compot sau proaspete, după cum doreşti.

Ingrediente pentru opt porţii

2 ouă

200 g zahăr

120 ml ulei

280 g făină

1 plic praf de copt

70 g cacao

80 ml lapte

100 ml cafea fierbinte

15 ml lichior de cireşe, opţional

1 borcan compot de cireşe

Pentru cremă:

1 plic gelatină incoloră

240 ml frişcă lichidă

200 g ciocolată neagră

30 g unt

Pentru glazură:

3 tablete ciocolată cu lapte

90 g unt

50 ml apă

Te-ar mai putea interesa: Budincă de clătite cu cireşe, desertul preferat de întreaga familie!

Mod de preparare

Combini ouăle cu zahărul şi uleiul. Separat, amesteci făina cu praful de copt şi cacaua. Înglobezi jumătate din acestea cu amestecul de ouă, adaugi laptele, cafeaua, lichiorul şi amesteci, urmând să încorporezi şi restul de amestec uscat.

Transferi totul într-o tavă rotundă, cu pereţii detaşabili şi o introduci în cuptorul preîncălzit, o jumătate de oră. Îndepărtezi pereţii tăvi şi laşi blatul la răcit.

Pentru cremă, pregăteşti gelatina conform indicaţiilor de pe pachet. Topeşti pe baie de aburi ciocolata şi untul. Baţi frişca în care pui gelatina, apoi ciocolata topită. Fixezi din nou pereţii tăvii, tai blatul în trei, pe lungime şi aşezi o primă foaie în tavă.

Vezi şi: Clafoutis cu cireşe

Însiropezi cu compot, apoi întinzi jumătate din crema de ciocolată şi pui câteva cireşe din loc în loc, pe mijloc. Procedezi la fel cu a doua foaie. Aşezi ultima foaie şi, peste ea, glazura.

Pentru glazură, topeşti pe baie de aburi ciocolata şi untul, adaugi apa şi amesteci continuu până obţii o compoziţie cremoasă. Dai tortul la frigider, peste noapte. La servire, ornezi cu topping de ciocolată, cireşe proaspete şi mentă.

FOTO: Shutterstock