Pont pentru masa de seară: roșii umplute

17 iulie 2024   Rețete

Roşiile sunt vedetele sezonului cald. Dau un gust deosebit salatelor de vară, dar şi mâncărurilor. O variantă de a te bucura de savoarea pe care o conferă este să le prepari umplute. Îţi arătăm cum să procedezi pas cu pas!

Sărace în calorii, dar bogate în fibre, roşiile te ajută să te menţii şi hidratat în timpul verii. Conţin licopen, un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi. Aceştia pot crea dezechilibre în organism, cum ar fi acumularea de grăsimi şi îngrăşarea. Roşiile te vor ajuta să îţi echilibrezi sistemul imunitar şi să împiedici depunerea grăsimilor. Tot licopenul este responsabil pentru suprimarea producţiei de biomolecule care ajută la reducerea inflamaţiilor din organism. Când există un proces inflamator, o persoană poate lua în greutate tocmai din acest motiv, chiar dacă are o alimentaţie echilibrată.

Cu toate că roşiile ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv, când sunt mâncate în exces, pot provoca tulburări intestinale. Nu sunt recomandate persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, întrucât provoacă balonare, diaree şi disconfort abdominal. Sunt şi acide, prin urmare nu trebuie consumate de persoanele care suferă de reflux gastric sau arsuri la stomac. Tomatele conţin acizi malici şi citrici care declanşează producţia de acid în exces, ceea ce duce la reflux gastroesofagian.

Ingrediente:

1 kg roșii, mai mari

500 g carne tocată de porc

200 g orez

3 cepe

2 căței de usturoi

sare

piper

cimbru

pătrunjel

mărar

2 ouă

20 g făină

40 ml ulei

Vezi şi: Reţetă de post. Chifteluțe cu bulgur şi sos de roşii

Cum să faci roşii umplute

Pasul 1

Speli orezul în două-trei ape, apoi îl pui la fiert în apă cu sare, cât să-l acoperi cu lichid. Îl lași doar până când apa se absoarbe, apoi îl dai deoparte.

Pasul 2

Cureți ceapa, o toci și o călești în ulei până când devine sticloasă. Adaugi cățeii de usturoi pisați și-i lași un minut, apoi adaugi carnea și omogenizezi. Condimentezi cu sare, piper și cimbru, după gust. Amesteci pentru a se sfărâma carnea și a nu rămâne cocoloașe. O acoperi și lași să fiarbă până scade apa lăsată.

Te-ar mai putea interesa: Tartă cu legume. Este gata în 30 de minute!

Pasul 3

Speli roșiile, le tai capacele și le scobești cu o lingură miezul. Păstrezi capacele, iar pulpa o toci și o adaugi peste carne. Amesteci și lași până când scade zeama lăsată. Dai deoparte și lași umplutura la răcorit.

Pasul 4

Adaugi orezul peste compoziție, ouăle, făina, pătrunjel și mărar tocat, după gust. Omogenizezi și umpli roșiile, apoi le așezi într-o tavă tapetată. Le pui capacele, torni apă cât să le acoperi pe jumătate, acoperi vasul și le dai la cuptor, la 160 ˚C, aproximativ o oră.

Mai multe