Reţetă de post. Chifteluțe cu bulgur şi sos de roşii

Ţi-ai propus să ţii post în această perioadă şi nu mai ştii ce să găteşti? Îţi propunem un preparat cu bulgur, tomate şi usturoi care nici nu te face să stai prea mult în bucătărie!

image

Numite şi Fellah kofte, găluștele turceşti cu bulgur pot fi servite ca o garnitură. Reprezintă un fel de mâncare tradițional din Turcia, popular şi în Orientul Mijlociu. Pentru a-l face în propria bucătărie, ai nevoie de ingrediente simple, dar foarte hrănitoare, consistente și aromate, exact ce ai nevoie când ţii post sau alegi să urmezi dieta vegetariană.

Bulgurul, ingredientul principal din acest preparat, este o sursă excelentă de fibre, proteine, fier, magneziu, mangan, vitamina B6, folat şi alte minerale şi vitamine. Este un carbohidrat complex și mai puțin procesat decât majoritatea cerealelor, prin urmare, conține mai multe fibre și nutrienți.

Ingrediente pentru şase porţii

Pentru chiftele: 

250 g bulgur 

30 g griș 

30 g făină 

20 g pastă de tomate 

500 ml apă 

sare 

piper 

Pentru sos: 

50 ml ulei de măsline 

5 roșii 

5 căței de usturoi 

pătrunjel 

chilli 

Te-ar mai putea interesa: Chiftele turcești, cu linte şi bulgur

Mod de preparare

Încălzești 250 ml de apă până ce aproape începe să fiarbă, adaugi bulgurul și acoperi vasul cu un prosop de bucătărie. Lași bulgurul la înmuiat zece minute, apoi adaugi grișul, făina, pasta de tomate, sare și piper, după gust.

Torni treptat restul de apă caldă și frămânți până obții o compoziție omogenă, care se leagă. Faci cu mâna umedă mici chifteluțe, pe care le aplatizezi ușor cu degetul. 

Umpli cu apă o oală de trei litri și, când începe să clocotescă, adaugi chiftelele și dai focul mic. Le lași să fiarbă până se ridică la suprafață, apoi le iei cu spumiera. 

Vezi și: Salată de bulgur

Pentru sos, încingi uleiul într-o tigaie și călești cățeii de usturoi un minut, apoi adaugi roșiile descojite tocate, chilli, după gust și lași până scade ușor sosul. Dai deoparte, adaugi chiftelele și pătrunjel tocat, apoi omogenizezi. 

FOTO: Shutterstock