Prăjitură cu arome orientale. Baclava cu fistic

12 octombrie 2024   Rețete

Când ai mai mult timp pentru a pregăti deserturi deosebite, pune în practică această reţetă de baclava de fistic! Îţi vei surprinde familia sau prietenii cu un preparat dulce, diferit de cele obişnuite.

Straturile de aluat crocant cu unt, nucă, fistic, însiropate bine alcătuiesc acest desert clasic, numit baklava, care reprezintă una dintre trataţiile dulci care a devenit foarte populară de-a lungul timpului. Îți va plăcea s-o prepari în casă, pentru că vei putea regla cantitatea de zahăr după propriile preferinţe, evitând obţinerea unui desert exagerat de dulce.

Despre baclava trebuie să ştii că este un produs de patiserie popular în Turcia, Grecia și din Orientul Mijlociu. Se realizează din aluat de plăcintă și nuci. Aluatul este simplu, făcut din făină și apă, apoi întins până la când ajunge subțire precum hârtia și tăiat în foi, un proces atât de exigent încât este adesea lăsat pe seama producătorilor comerciali. Baklavaua este printre cele mai comune dulciuri care se servesc la ocazii speciale în Turcia și Grecia, dar și în unele țări balcanice. Scorțișoara, cuișoarele măcinate, cardamomul sau apa de trandafiri fac din umplutura de baclava clasică una foarte aromată.

Ingrediente:

1 pachet foi de plăcintă

200 g zahăr

150 g nucă măcinată

100 g fistic măcinat

150 g unt

scorţişoară, după gust

Pentru sirop:

250 ml apă

200 g zahăr

1 lingură miere

scorţişoară, opţional

esenţă de vanilie, după gust

fistic mărunţit, pentru decor

Te-ar mai putea interesa: Desert aromat, cu griş. Revani cu fistic

Mod de preparare

Amesteci zahărul cu nuca, fistic şi scorţişoara. Topeşti untul. Ungi cu puţin unt tava de copt şi pui şase foi de plăcintă unse şi acestea cu unt.

Întinzi uniform un sfert din amestecul de nucă. Adaugi patru foi unse cu unt, apoi un alt strat de nucă şi fistic.

Repeţi, iar, la final, întinzi şi ultimele foi rămase, de asemenea unse cu unt. Ungi ultima foaie după ce ai tăiat baclavaua în fâşii sau pătrate, apoi dai prăjitura la cuptor până se rumeneşte.

Vezi şi: Plăcintă cu nuci şi dulceaţă de portocale

Între timp, pregăteşti siropul. Topeşti zahărul în apă, pe foc mic. După ce se răcoreşte, adaugi mierea, scorţişoara şi esenţa de vanilie. Odată ce s-a copt prăjitura, torni siropul răcit peste baclavaua abia scoasă din cuptor.

După răcirea prăjiturii, o laşi la frigider peste noapte. La servire, porţionezi şi presari cu fistic mărunţit.

FOTO: Shutterstock

Mai multe