Prăjitură cu mere, desertul de post simplu şi rapid, pe gustul pretenţioşilor

15 aprilie 2025   Rețete

Un desert de post uşor de preparat, această prăjitură cu mere poate face deliciul celor dragi ţie. Pare un dulce banal, dar poate fi cu totul special prin alăturarea unui blat pufos la o umplutură cu mere, nucă şi scorţişoară.

Content image

Cu o varietate atât de mare de opțiuni, alegerea celor mai bune mere pentru prăjitura cu mere poate fi o sarcină grea. Unele îşi păstrează forma în timpul coacerii, altele se înmoaie mai repede. Dacă nu ești sigur cum se comportă un anumit soi, te-ar putea ajuta acest test. Taie cubuleţe o jumătate de măr, adaugă puţin zahăr și o lingură de apă, apoi pune pe foc mic, cu vasul acoperit, timp de aproximativ cinci minute. Majoritatea soiurilor își vor păstra forma, dar altele se vor transforma mai rapid în piure de mere. Este indicat să adaugi în prăjitură şi un soi care se coace mai rapid. Nu numai că va da o savoare deosebită, dar va lega restul merelor din umplutură.

Ingrediente

100 g margarină vegetală

100 g zahăr

100 g făină

4 linguri amidon de porumb

esenţă vanilie, după gust

Pentru umplutură:

1 kg mere

200 g zahăr

1 linguriţă scorţişoară

50 g nucă, opţional

zahăr pudră, pentru decor

Vezi și: Desertul zilei. Mere coapte cu brânză de vaci și nuci

Mod de preparare

Mixezi margarina moale cu zahărul, făina cernută, amidonul de porumb şi esenţa de vanilie. Transferi compoziţia într-o tavă mică, dreptunghiulară, tapetată, nivelezi şi o dai la copt aproximativ o jumătate de oră. După ce scoţi blatul din cuptor, îl laşi să se răcească bine, apoi îl scoţi şi-l tai în jumătate, pe lungime.

Pentru umplutură, dai merele prin răzătoare, le amesteci cu zahărul, scorţişoara şi le căleşti circa 10-15 minute. Le amesteci cu nucă tocată grosier, dacă doreşti, apoi le laşi la răcit.

Te-ar mai putea interesa: Ştrudel cu mere

Aşezi pe o tavă dreptunghiulară prima foaie de blat pe care întinzi umplutura de mere în strat uniform. Este de preferat să laşi prăjitura la rece, peste noapte, înainte de porţionare.

FOTO: Shutterstock

Mai multe