Ratatouille, tocăniţa cu origini franceze, un deliciu permis în post

22 martie 2023   Rețete

Când ai poftă de o tocăniţă de legume consistentă, încearcă un ratatouille bogat în legume şi aromat cu ierburi şi usturoi!

Originar din Provence, o regiune din sudul Franței, lângă Marea Mediterană, preparatul ratatouille este o tocană cu vinete, dovlecei, ardei gras și roșii, cu arome de usturoi, ulei de măsline, ierburi proaspete. Prepararea corectă necesită puțin timp. Poate fi şi o garnitură gustoasă pentru mai multe mese pe tot parcursul săptămânii. Cu puțină imaginație, există nenumărate modalități de a folosi ratatouille ca fel principal vegetarian, cu ouă poşate, paste, carne, pește prăjit sau la grătar.

Ingrediente pentru trei porţii

2 dovlecei 

2 vinete medii 

2 ardei grași 

1 roșie 

2 cartofi 

20 ml ulei de măsline 

oregano 

sare 

piper 

Pentru sos: 

20 ml ulei 

8 roșii cherry 

2 căței de usturoi 

1 crenguță cimbru 

Te-ar mai putea interesa: Reţeta în paşi: tocăniţă de porc cu mazăre

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 200 °C. Pentru sos, încingi uleiul în tigaie și-l aromezi cu usturoiul tocat și crenguța de cimbru. După două minute, scoți crenguța, adaugi roșiile tocate mărunt și mai lași cinci minute.

Cureți cartofii și-i feliezi subțire. Feliezi roșia, dovleceii, ardeii și vinetele. Pui feliile în tigaie, peste sos, unele după altele, până se umple spațiul.

Vezi și: Tocăniţă de ciuperci

Torni deasupra uleiul, presari sare și piper, după gust și dai ratatouille la cuptor, aproximativ 50 de minute, până se înmoaie legumele. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe