Dovlecel sau zucchini? Pe care îl faci pane şi pe care îl pui în tocăniţă

1 shutterstock 203392789 jpg jpeg

Te-ai întrebat vreodată care este diferenţa între dovlecel şi zucchini? Sigur, au culori diferite, iar unul este mai scump decât celălalt, dar gustul o fi acelaşi? Cei doi fac parte din aceiaşi familie - chiar sunt rude apropiate -, iar diferenţe există, deşi sunt mai degrabă de consistenţă decât de gust.

Există peste 100 de soiuri de dovlecei şi dovleci, toţi făcând parte din specia cucurbita pepo, la rândul ei membră a familiei cucurbitaceae. Şi, botanic vorbind, dovlecelul nu este legumă, ci fruct. Asta deoarece dovlecelul este partea plantei care înfloreşte, deci fructul, şi care conţine seminţele prin care planta se răspândeşte.

Dintre zecile de soiuri de dovlecei, unele mai cilindrice, altele mai rotunde, unele de culoare alb-verzui, altele galbene sau de un verde intens, în pieţele şi supermarketurile de la noi, cei mai pupulari sunt dovleceii albicioşi, crescuţi pe plaiurile natale şi cei de un verde mai închis, importaţi din Italia, de unde şi numele lor - zucchini.

Aceştia din urmă, zucchini, au fost primii cultivaţi în Europa. Rădăcinile lor, însă, sunt în America Centrală şi de Sud, unde cresc de mai bine de 7.000 de ani. Au fost descoperiţi de Cristofor Columb, care i-a adus în Europa, unde au fost botezaţi de către italieni zucchini. Şi tot italienii i-au luat cu ei când au emigrat pentru prima dată în SUA, unde i-au introdus nord-americanilor, care nu auziseră de dovlecei.

Unul moale, altul tare

Zucchini creşte sub formă de tufă, în timp ce lăstarii de dovlecel se întind pe suprafaţa pământului. Frunzele de zucchini, la fel ca şi coaja, au o culoare verde intensă, uneori cu ornament. În interior, zucchini este mai moale şi mai delicat. De aceea, zucchini se poate consuma crud, în salate, pe când dovlecelul, fiind mai robust, are nevoie de tratament termic. De asemenea, coaja de zucchini este mai delicată, deci nu este nevoie să fie îndepărtată, cala dovlecel.

Ambele tipuri de dovlecel sunt bogate în vitamine şi sărace în zahăr. Dovlecelul conţine vitamina C, acid folic, potasiu şi caroten. El a devenit o legumă preferată şi datorită conţinutului redus de calorii – doar 27 kcal. Şi fratele zucchini are aceşti nutrienţi, în schimb, este şi mai sărac în calorii - are doar 16! În plus, zucchini conţine mai mult caroten decât morcovul.

La ce sunt buni

Cât despre gust, se spune că dovleceii nu prea au. Tocmai de aceea ei sunt ideali în tocăniţe, ciorbe şi alte preparate cu multe ingrediente, căci absorb foarte bine aroma altei legume, a unui sos sau a unui condiment.

În principiu, fiind mai moale şi mai delicat, zucchini are nevoie de mai puţit timp de preparare: maxim cinci minute pe foc. În schimb, în mâncăruri cu sos, dovlecelul este gata cam în 10 minute.

Zucchini are un pic mai multă savoare, de aceea este mai recomandat în preparate simple, precum paneul. Dovlecelul, însă, este ideal pentru cuptor, în special în preparate precum dolma - dovlecel umplut cu carne tocată şi orez.

Fiind un aliment ideal în dietele pentru slăbit, zucchini este adesea tăiat în franjuri lungi şi folosit în loc de spaghete. Iar florile de zucchini sunt considerate o delicatesă. Adesea vântute separat, acestea se servesc, de obicei, prăjite în baie de ulei.Recente

Ruj jpg
pisica furioasa shutterstock 1763149937 jpg
burnout jpeg
SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg