Reţetă de post. Burgerii de linte îţi menţin echilibrul nutriţional

19 noiembrie 2024   Rețete

Dacă te-ai decis să ţii post şi nu ai idei pentru mesele de peste zi, îţi propunem o reţetă de burgeri cu linte. Află de ce este benefic că introduce leguminoasele în dieta de post!

O alternativă la sursele de proteine animale, lintea îţi aduce şi un plus de fier în timpul postului sau atunci când vrei să ai un regim fără proteine de origine animală. În general, leguminoasele conţin şi fibre care hrănesc bacteriile benefice ale colonului.

Atenţie! Consumul excesiv de linte poate provoca simptome digestive neplăcute, cum ar fi balonarea și flatulența. O porție de linte nefiertă reprezintă aproximativ un sfert de cană. Consumul unei astfel de porții de linte pe zi este suficient pentru a avea efectele benefice pe care ţi le poate oferi. O ceașcă de linte conține 6,5 miligrame de fier, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din cantitatea de care ai nevoie pe zi. Aşadar ai multe motive să faci mai des preparate cu linte, inclusiv sub forma unui burger!

Ingrediente pentru două porţii

Pentru chiftele:

200 g linte roșie

1 ceapă

1 cartof dulce

80 g făină

pătrunjel

sare

piper

Pentru burgeri:

3 chifle

2 cepe

30 g unt

20 ml ulei

30 ml vin alb

rucola

Te-ar mai putea interesa: Supă de linte, balsam pentru inimă

Mod de preparare

Speli lintea și o fierbi în apă cu sare până se înmoaie, apoi o scurgi și o zdrobești cu furculița. Adaugi ceapa rasă, pătrunjelul tocat, cartoful dulce ras, făina și condimentezi cu sare și piper, după gust.

Formezi chiftelele cu mâna umedă și le aplatizezi, apoi le așezi în tava tapetată cu hârtie de copt. Le dai la cuptor, la 190°C, aproximativ o jumătate de oră.

Vezi şi: Ce alimente îţi dau energie când ţii post. Cu acestea îţi va fi mai uşor şi vei fi mai sănătos!

Pentru ceapa caramelizată, toci cepele și le pui într-o tigaie cu untul topit, amestecat cu uleiul. Lași focul mic și amesteci constant până când ceapa devine ușor maronie pe margini. Torni vinul, apa și lași până se evaporă, apoi dai deoparte.

Pui un strat de ceapă pe o felie de chiflă, apoi chifteaua, deasupra frunze de rucola și partea superioară a chiflei.

FOTO:  Shutterstock

Mai multe