Trucuri simple să găteşti leguminoase fără frica de balonare

Leguminoasele sunt o bună sursă de fier, fibre, vitamine, dar pot avea efecte neplăcute. Câteva modificări în timpul gătirii te-ar putea ajuta să scapi de problemele balonării şi flatulenţei provocate de acestea.

image

Balonarea şi flatulenţa sunt motivele pentru care unele tipuri de leguminoase nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări intestinale precum sindromul de colon iritabil. Felul în care le consumi poate crea sau nu aceste probleme. Nutriţioniştii indică două moduri în care poţi să previi apariţia gazelor abdominale după ce mănânci fasole, linte sau năutul.

Cum se ajunge la neplăcerile date de leguminoase

Motivul pentru care leguminoasele sunt mai greu tolerate este indicat de medicul endocrinolog Nuria García de la Torre pe contul său TikTok, conform Mujer Hoy: „Unii carbohidrați complecși pe care îi conţin leguminoasele nu pot fi digerați, deoarece ne lipsește enzima alfa-galactozidază care îi transformă în carbohidrați simpli”.

Carbohidrații trec nedigerați în intestinul gros și, acolo, bacteriile pe care le avem îi fermentează, iar, în urma acestui proces, se elimină dioxid de carbon. Sunt şi persoane sensibile în cazul cărora fermentarea leguminoaselor provoacă eliminarea mai multor gaze, ceea ce duce la evitarea acestor alimente.

Vezi şi: O femeie de 115 ani deține secretul longevității: fasolea

Aşa previi problemele consumului de leguminoase!

Un mod prin care poţi să previi sau să reduci apariţia balonării şi flatulenţei cauzate de consumul de leguminoase este explicat pe Instagram. În timpul gătirii, poţi adăuga puţin oţet sau o lingură de bicarbonat de sodiu. Acidul acetic din oţet favorizează o asimilare mai bună a fierului din leguminoase, dar şi o mai bună digerare a acestora. Pe de altă parte, bicarbonatul ajută la accelerarea procesului de gătit, astfel încât se va scurta şi timpul de gătire. Ideal ar fi să pui bicarbonatul de sodiu în apă înainte de a adăuga leguminoasele.

Ce mai poţi face? Lasă la înmuiat în apă, peste noapte, fasolea, lintea, năutul sau oricare alt tip de leguminoasă vrei să găteşti. Înainte de fierbere, trece-le printr-un jet de apă. Fierbe-le la foc mic mai mult timp pentru a se descompune oligozaharidele în unele mai simple, mai ușor de digerat. Nu le pune apături legume care balonează, ca varza sau anghinarea.

Te-ar mai putea interesa: Lintea în diabet. Beneficiile sale şi a altor legume precum fasolea

În momentul în care vrei să condimentezi mâncărurile de leguminoase, foloseşte ierburi aromatice cunoscute pentru efectul de combatere a flatulenţei: chimen, coriandru, rozmarin, cimbru, dafin, cuișoare, turmeric, ghimbir.

FOTO: Shutterstock



Recente

Tarta cu mango  Sursa foto shutterstock 256127164 jpg
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg