Trucuri simple să găteşti leguminoase fără frica de balonare
Leguminoasele sunt o bună sursă de fier, fibre, vitamine, dar pot avea efecte neplăcute. Câteva modificări în timpul gătirii te-ar putea ajuta să scapi de problemele balonării şi flatulenţei provocate de acestea.
Balonarea şi flatulenţa sunt motivele pentru care unele tipuri de leguminoase nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări intestinale precum sindromul de colon iritabil. Felul în care le consumi poate crea sau nu aceste probleme. Nutriţioniştii indică două moduri în care poţi să previi apariţia gazelor abdominale după ce mănânci fasole, linte sau năutul.
Cum se ajunge la neplăcerile date de leguminoase
Motivul pentru care leguminoasele sunt mai greu tolerate este indicat de medicul endocrinolog Nuria García de la Torre pe contul său TikTok, conform Mujer Hoy: „Unii carbohidrați complecși pe care îi conţin leguminoasele nu pot fi digerați, deoarece ne lipsește enzima alfa-galactozidază care îi transformă în carbohidrați simpli”.
Carbohidrații trec nedigerați în intestinul gros și, acolo, bacteriile pe care le avem îi fermentează, iar, în urma acestui proces, se elimină dioxid de carbon. Sunt şi persoane sensibile în cazul cărora fermentarea leguminoaselor provoacă eliminarea mai multor gaze, ceea ce duce la evitarea acestor alimente.
Vezi şi: O femeie de 115 ani deține secretul longevității: fasolea
Aşa previi problemele consumului de leguminoase!
Un mod prin care poţi să previi sau să reduci apariţia balonării şi flatulenţei cauzate de consumul de leguminoase este explicat pe Instagram. În timpul gătirii, poţi adăuga puţin oţet sau o lingură de bicarbonat de sodiu. Acidul acetic din oţet favorizează o asimilare mai bună a fierului din leguminoase, dar şi o mai bună digerare a acestora. Pe de altă parte, bicarbonatul ajută la accelerarea procesului de gătit, astfel încât se va scurta şi timpul de gătire. Ideal ar fi să pui bicarbonatul de sodiu în apă înainte de a adăuga leguminoasele.
Ce mai poţi face? Lasă la înmuiat în apă, peste noapte, fasolea, lintea, năutul sau oricare alt tip de leguminoasă vrei să găteşti. Înainte de fierbere, trece-le printr-un jet de apă. Fierbe-le la foc mic mai mult timp pentru a se descompune oligozaharidele în unele mai simple, mai ușor de digerat. Nu le pune apături legume care balonează, ca varza sau anghinarea.
Te-ar mai putea interesa: Lintea în diabet. Beneficiile sale şi a altor legume precum fasolea
În momentul în care vrei să condimentezi mâncărurile de leguminoase, foloseşte ierburi aromatice cunoscute pentru efectul de combatere a flatulenţei: chimen, coriandru, rozmarin, cimbru, dafin, cuișoare, turmeric, ghimbir.
FOTO: Shutterstock