Ce alimente îţi dau energie când ţii post. Cu acestea îţi va fi mai uşor şi vei fi mai sănătos!

1 jonathan farber ocnqolecwoc unsplash jpg jpeg

Dacă nu obişnuieşti să ţii post de obicei, este posibil ca Postul Crăciunului să-ţi pară greu de ţinut, mai ales că te tentează să mănânci nesănătos. Faptul că mâncărurile sănătoase te menţin în formă şi te fac mai rezistent la vremea schimbătoare s-ar putea să te convingă să iei decizii mai bune în privinţa dietei din perioada postului

Odată ce te-ai hotărât să ţii post înaintea Crăciunului, chiar şi numai pentru câteva săptămâni, este posibil să pici în plasa de a mânca complet nesănătos. Dacă nu vrei ca postul să-ţi afecteze sănătatea în loc să ţi-o îmbunătăţească, încearcă pe cât posibl să eviţi prăjelile, rântaşurile, produsele de post care imită gustul alimentelor de dulce şi care conţin prea mulţi aditivi ori prea multă sare. În general, ocoleşte alimentele prea sărate, prea dulci sau prea grase.  O altă tentaţie în post este consumul exagerat de făinoase, paste, pâine, covrigi, produse de patiserie.  Sunt alimente cu care le poţi înlocui pe toate acestea şi care te vor face să simţi că postul a fost cea mai bună alegere pe care ai făcut-o nu doar pentru suflet, ci şi pentru trup.

Oleaginoasele îţi iau gândul de la poftele culinare

În timpul postului, corpul are ocazia să se regenereze şi să piardă mai puţină energie pentru digerarea alimentelor. Grăsimile saturate provenite din dieta bogată în carne cresc nivelul colesterolului rău, fapt care sporeşte şi riscul de boli ale inimii. Pe de altă parte, nucile, alunele, seminţele, mâncate în cantitate mică, precum şi peştele, în zile cu dezlegare, sunt surse excelente de acizi graşi Omega-3 şi magneziu. Acestea sunt cunoscute pentru faptul că previn bolile cardiovasculare şi au efect antiinflamator. Seminţele de in au şi ele rol cardioprotector. Conţin şi antioxidanţi, fibre care, odată pătrunse în organism, reduc absorbţia de colesterol din alimente şi stimulează eliminarea toxinelor din organism.

Nu te privezi de proteine dacă iei leguminoase

Mănâncă în post leguminoase, fasole uscată, linte, năut şi mazăre! Îţi aduc un plus de proteine şi fibre, reduc pofta exagerată de mâncare şi-ţi iau gândul de la dulciuri sau de la alte gustări nesănătoase. Aceleaşi efecte au şi cerealele, ovăz, quinoa, orez brun, müsli, dar şi cartofii preparaţi la cuptor. Nu au multe calorii, se digeră mai uşor, deci nu cresc foarte mult nici glicemia.

Mâncarea de post capătă alt gust cu ierburi aromatice şi condimente bine alese

Este posibil ca mâncărurile de post să nu aibă prea mult gust, dar nu şi dacă foloseşti în locul sării în exces, usturoi, ceapă, ghimbir care intensifică procesele metabolice şi ard caloriile. Te-ar ajuta să adaugi fenicul, coriandru, rozmarin, diverse ierburi aromatice care au avantajul de a-ţi îmbunătăţi digestia, de a combate balonarea şi durerile stomacale. Aceste neplăceri provin şi din obişnuinţa de a mânca mai mult.

Lipsa de alimente săţioase sau proteice te aduce în situaţia de a creşte cantitatea, de aceea e bine să încerci să mănânci mai des şi să consumi lichide la 30 de minute după ce ai mâncat, precum şi prin fracţionarea meselor.

Vei avea mai multă energie dacă mănânci crudităţi

Fructele şi legumele îţi aduc fibre, te scapă de neplăceri digestive, de constipaţie. Cele intens colorate, roşii, portocalii, verzi, violete, dar şi negre au un conţint ridicat de antioxindanţi care combat îmbătrânirea cauzată de acţiunea oxidativă a radicalilor liberi şi stimulează procesul de ardere a grăsimilor. Mâncând mai des fasole verde şi legume verzi, în general, vei avea şi mai multă energie. Acestea reduc tensiunea arterială şi facilitează oxigenarea sângelui.

Salatele de legume şi fructele proaspete au un indice glicemic redus. Alături de o digestie simplificată, creşterea aportului de vitamine şi minerale pe care-l conferă o dietă bogată în crudităţi susţine funcţionarea bună a organismului, mai ales la începutul sezonului rece, atunci când se acomodează mai greu.