Reţetă de post. Chiftele turcești, cu linte şi bulgur

21 noiembrie 2023   Rețete

Dacă simţi nevoia să scoţi puţin din meniu alimentele de origine animală, lintea şi bulgurul sunt opţiuni bune, mai ales în cazul în care te-ai decis să ţii post. Sunt surse bune de proteine și pot fi preparate în multe feluri. Un fel de mâncare popular în bucătăria turcească este mercimek köftesi, care se face cu linte roșie.

Lintea este sănătoasă și o găseşti indiferent de anotimp. Cu un conținut ridicat de proteine, atât lintea, cât şi bulgurul  sunt ideale pentru vegani şi pentru cei care postesc. Conținutul de fibre și magneziu este, de asemenea, impresionant.

Leguminoasele joacă un rol important în bucătăria turcească și reprezintă o parte indispensabilă a gastronomiei lor. Se foloseşte pentru supe, dar şi pentru preparate precum chiftelele. Această reţetă nu conţine ingrediente de origine animală şi chiftelele obţinute pot fi consumate cu orice salată, de verdeţuri, de varză sau sfeclă.

Ingrediente pentru patru porţii

200 ml linte roșie 

80 g bulgur 

400 ml apă 

40 ml ulei de măsline 

1 ceapă 

50 g pastă de tomate 

25 g pastă de ardei 

chimen 

pătrunjel 

sare 

1 lămâie 

Te-ar mai putea interesa: Reţetă rapidă. Chifteluțe de curcan la cuptor, pentru un plus de energie

Mod de preparare

Pui lintea spălată în apă și o lași să fiarbă circa 25 de minute sau până când începe să se sfărâme.

Adaugi bulgurul, amesteci și dai deoparte, vasul fiind acoperit. 

Încingi uleiul într-o tigaie și călești ceapa tocată, până devine sticloasă. Adaugi pasta de tomate, cea de ardei și chimen, după gust. Lași la călit un minut, amestecând constant, apoi dai deoparte și lași la răcorit.

Vezi și: Secretele reţetei celor mai bune chifteluțe suedeze

Pui pasta călită peste linte și bulgur, asezonezi cu sare și piper, adaugi pătrunjel tocat și omogenizezi. La final, trebuie să obții o pastă maleabilă, asemănătoare la consistență cu plastilina. Dacă este prea tare, mai poți turna puțin ulei de măsline.

Formezi chiftelele cu mâna umedă. Le servești stropite cu zeamă de lămâie. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe