Reţetă de post. Cum să faci cel mai bun falafel
Schimbarea de vreme din această perioadă îţi permite să petreci mai mult timp în bucătărie, fără a suporta temperaturi sufocante. E o zi perfectă pentru a prepara falafel, chiftele delicioase de năut și ierburi tipice Orientului Mijlociu!
Un preparat vegetarian şi de post, falafelul este grozav în wrapuri, pita, sandvișuri și salate. Falafel este un preparat pe care îl întâlneşti în restaurantele egiptene, iordaniene sau israeliene. Cel tradițional este făcut din năut măcinat sau fasole, ierburi și condimente. Amestecul se transformă apoi în bile sau chifteluțe care sunt prăjite pentru a căpăta o textură crocantă la exterior și moale în interior.
Pentru a-ţi reuşi un falafel delicios, este nevoie să hidratezi bine năutul uscat, peste noapte sau timp de cel puțin opt ore. Reține că năutul își va tripla dimensiunea, așa că acoperă-l cu multă apă. Vei mai avea nevoie de ceapă, pătrunjelul, coriandru, usturoi, ardei și condimente. Poţi folosi şi făină de năut şi, neapărat să laşi amestecul să se odihnească la frigider, cle puţin o jumătate de oră, maximum o oră.
Ingrediente pentru cinci porţii
200 g năut din conservă
1 ceapă
60 g pătrunjel
1 ardei iute
3 căței de usturoi
30 g făină
coriandru proaspăt
sare
piper
ulei, pentru prăjit
Vezi şi: Chiftele de sfeclă roşie: o surpriză totală. Vei uita de cele clasice!
Mod de preparare
Lași la înmuiat năutul peste noapte, având grijă să-l acoperi cu mai multă apă deoarece își mărește volumul.
A doua zi, îl scurgi și-l pui în blender împreună cu ceapa, ardeiul iute (fără semințe), pătrunjelul, usturoiul, sare, piper, coriandru, după gust. Pasezi ușor până când se omogenizează ingredientele, fără însă să aibă consistența unei paste.
Te-ar mai putea interesa: Secretele reţetei celor mai bune chifteluțe suedeze
Adaugi făina și dai compoziția la frigider pentru o oră.
Formezi, cu mâna umedă, chiftelele și le rumenești în ulei pe toate părțile. Le scoți pe șervete de hârtie pentru a se absorbi excesul de ulei.
FOTO: Shutterstock