Idee pentru masa de prânz la început de sezon rece: chiftele cu bulgur şi sos de iaurt
Chiftelele cu bulgur sunt numite şi Fellah Köftesi. Reprezintă un fel de mâncare comun în orașele Adana, Mersin și Hatay din Turcia. Sunt preparate cu bulgur, ou, făină și usturoi. Atuul lor, bulgurul, susţine sistemul imunitar şi te ţine departe de răceli.
În orașele turceşti renumite pentru preparate precum kebab, meze, deserturi aromate, sunt populare şi chiftelele cu bulgur. Dacă eşti vegetarian sau poate doreşti să încerci ceva diferit care nu conţine carne, este posibil să-ţi placă această reţetă. Nu este foarte migăloasă şi nici nu-ţi ia mult timp.
Chiftelele se pot servi celor dragi cu sos de iaurt şi usturoi sau alături de o garnitură de legume, după preferinţă. Sunt şi o modalitate extraordinară de a introduce în dietă bulgurul, o sursă de vitamine şi minerale esenţiale pentru întărirea imunităţii, inclusiv fier, zinc, acid folic. Acestea susţin nu doar sistemul imunitar, ci previn şi infecţiile, virozele.
Ingrediente pentru şase porţii
250 g bulgur
80 g făină
250 ml apă
1 ou
sare
piper
boia de ardei
Pentru sos:
200 g iaurt natural
4 căței de usturoi
20 ml ulei de măsline
Vezi şi: Dovlecei umpluți cu carne de vită şi bulgur
Mod de preparare
Încălzești apa și adaugi bulgurul. Îl lași la înmuiat, vasul fiind acoperit, o jumătate de oră.
Adaugi 60 g făina, oul, sare și piper, după gust. Omogenizezi ingredientele și dai compoziția la rece pentru un sfert de oră.
Te-ar mai putea interesa: Chiftele marinate. Află secretele chiftelelor de casă aromate și suculente!
Formezi chifteluțe cât mai mici, cu mâna umedă și le treci prin făina rămasă.
Umpli o oală de doi litri cu apă și fierbi chiftelele până se ridică la suprafață. Le iei cu o spumieră.
Pentru sos, amesteci iaurtul cu cățeii de usturoi pisați și ulei de măsline. Servești chiftelele cu acest sos.