Reţetă de post. Preparat indian cu năut şi lapte de cocos

5 decembrie 2024   Rețete

În perioada de post, leguminoasele cum este şi năutul acoperă foarte bine necesarul de proteine. Îţi propunem să încerci un preparat indian rapid, cu năut!

Fie că ţii post, fie că ai un regim lipsit de proteine animale, n-ar trebui să-ţi lipsească din dietă leguminoasele, ca năutul, fasolea uscată, mazărea, lintea. Această reţetă conţine năut, o sursă bună de proteine vegetale, fier, fibre, vitamine, Din păcate, leguminoasele pot avea şi efecte neplăcute: balonare, flatulenţă. Modul de gătire te-ar putea ajuta să scapi de aceste probleme.

Motivul pentru care leguminoasele sunt mai greu tolerate este faptul că unii carbohidrați complecși pe care îi conţin leguminoasele nu pot fi digerați, deoarece ne lipsește enzima alfa-galactozidază care îi transformă în carbohidrați simpli. În timpul preparării, poţi adăuga puţin oţet sau o lingură de bicarbonat de sodiu. Acidul acetic din oţet favorizează o asimilare mai bună a fierului din leguminoase, dar şi o mai bună digerare a acestora. Pe de altă parte, bicarbonatul ajută la accelerarea procesului de gătit, astfel încât se va scurta şi timpul de gătire. Ideal ar fi să pui bicarbonatul de sodiu în apă înainte de a adăuga leguminoasele.

Ingrediente pentru două porţii

450 g năut, la conservă

400 g roșii în suc propriu tocate

3 căței de usturoi

10 g condimente garam marsala

10 g pudră de curry

1 ceapă roșie

40 ml ulei de cocos

350 ml lapte de cocos

30 g făină

sare

piper

ceapă verde, opţional

Te-ar mai putea interesa: Mâncare libaneză de năut cu vinete

Mod de preparare

Încingi uleiul de cocos și călești ceapa tocată până devine sticloasă, apoi adaugi roșiile, dai focul la minim și lași la fiert zece minute. Pui şi năutul, usturoiul pisat, garam masala și pudra de curry.

Vezi și: Supă de legume

Omogenizezi, apoi torni laptele de cocos, adaugi făina, amesteci și mai lași la fiert alte 10-12 minute.

Condimentezi cu sare și piper, după gust și servești, dacă vrei, cu ceapă verde tocată.

FOTO: Shutterstock

Mai multe