Reţetă de sezon. Supă-cremă de gălbiori şi praz
Chiar dacă zilele mai păstrează căldura anotimpului trecut, serile sunt reci, iar o supă încălzește sufletul. Această supă de ciuperci gălbiori are acest efect.
Ciupercile sunt apreciate pentru calităţile lor nutritive excepţionale şi sunt considerate o sursă de proteine de calitate, recomandate în special vegetarienilor şi celor care ţin post. Conţin beta-glucan, un tip de zahăr găsit în peretele lor celular, care întăreşte imunitatea, de aceea este bine să le consumi cât mai des. Un alt atu al lor este acela că micşorează nivelul colesterolului. În general, nu conţin colesterol, însă sunt o sursă bună de chitină şi beta-glucan, care mai au efectul de a reduce nivelul de colesterol rău. Fitonutrienţii din ciuperci previn acumularea de reziduuri şi normalizează tensiunea arterială, îmbunătăţind circulaţia sanguină. Sunt doar câteva dintre avantajele includerii ciupercilor în dieta zilnică, inclusiv sub formă de supă-cremă.
Ingrediente pentru două porţii
1 kg gălbiori
1 praz
5 căței de usturoi
30 ml ulei
50 ml lapte de cocos, opțional
30 g unt
1 l supă de legume
cimbru
salvie
sare
Te-ar mai putea interesa: Supa-cremă de sfeclă roșie, un boost de energie în toamna aceasta
Mod de preparare
Cureți prazul, îl toci și-l călești în ulei până se înmoaie ușor. Adaugi apoi cățeii de usturoi pisați și amesteci aproximativ un minut, până ce aceștia încep să se rumenească.
Pui gălbiorii, bine spălați în prealabil, și sotezi ciupercile cinci minute. Torni supa și condimentezi cu cimbru și salvie, după gust.
Vezi și: Supă de fructe de mare
Fierbi ciupercile până se înmoaie, apoi blendezi supa până când capătă o consistență cremoasă și o condimentezi cu sare, după gust.
La final, adaugi untul și, opțional, lapte de cocos. Decorezi după imaginație.
FOTO: Shutterstock