Supă-cremă de praz, de nelipsit din dieta sezonului rece

Dacă nu eşti un fan al prazului, poate ar fi bine să prepari măcar o dată o supă-cremă de praz. Pe lângă gustul incredibil, vei observa cât de reconfortantă este şi te vei bucura să afli că alungă astenia tipică aceastei perioade a anului.

image

Prazul este nu doar leguma preferată a oltenilor, ci şi a Țării Galilor. Soldaților galezi li se ordona cândva să poarte praz pe armură ca semn al curajului, iar prazul a rămas simbolul Țării Galilor în care se prepară adesea şi supă-cremă de praz. Mâncarea galeză este concepută pentru a aduce căldură şi energie  într-un climat rece.

Supa de praz este un preparat delicios, făcut, de obicei, din praz și cartofi. Adesea, bucătarii galezi adaugă brânză locală, pentru un plus de cremozitate şi o servesc cu pâine prăjită. Ai putea folosi şi ierburi aromatice tocate. Dacă adaugi puțin suc de lămâie în supă, o poți mânca și rece.

Prazul este bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că are un conținut scăzut de calorii, dar o cantitate mare de vitamine și minerale. O sută de grame de praz fiert are doar 31 de calorii, dar îţi aduce un plus de carotenoizi pe care corpul le transformă în vitamina A, importantă pentru vedere, dar şi pentru imunitate, reproducere.

Vezi şi: Tartă sărată cu praz, bacon şi mozzarella

Prazul este o sursă bună de vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea inimii, vitamina C, care ajută la sănătatea imunitară, repararea țesuturilor, absorbția fierului și producerea de colagen. Mai mult, prazul conţine mangan, care reduce simptomele sindromului premenstrual și susţine sănătatea tiroidei.

Ingrediente necesare pentru două porţii

500 g cartofi 

500 g praz 

1 ceapă 

50 g unt 

850 ml supă clară de legume 

140 ml smântână pentru gătit 

sare 

chilli 

Te-ar mai putea interesa: Foitaj cu praz şi somon: răsfăţul suprem pe care trebuie să-l încerci!

Cum să faci supă-cremă de praz

Cureți cartofii, ceapa și prazul și le mărunţeşti. Topești untul într-o cratiță și adaugi legumele. Le călești 10 minute, până încep să se înmoaie, apoi torni supa și condimentezi cu sare și chilli, după gust.

Lași să fiarbă până când furculița intră cu ușurință în cartofi, apoi pasezi toate legumele până când supa capătă o consistență cremoasă.

Adaugi smântâna și mai lași supa să dea câteva clocote. O servești cu pâine prăjită. 

FOTO: Shutterstock



Recente

Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png