Supă-cremă de praz, de nelipsit din dieta sezonului rece
Dacă nu eşti un fan al prazului, poate ar fi bine să prepari măcar o dată o supă-cremă de praz. Pe lângă gustul incredibil, vei observa cât de reconfortantă este şi te vei bucura să afli că alungă astenia tipică aceastei perioade a anului.
Prazul este nu doar leguma preferată a oltenilor, ci şi a Țării Galilor. Soldaților galezi li se ordona cândva să poarte praz pe armură ca semn al curajului, iar prazul a rămas simbolul Țării Galilor în care se prepară adesea şi supă-cremă de praz. Mâncarea galeză este concepută pentru a aduce căldură şi energie într-un climat rece.
Supa de praz este un preparat delicios, făcut, de obicei, din praz și cartofi. Adesea, bucătarii galezi adaugă brânză locală, pentru un plus de cremozitate şi o servesc cu pâine prăjită. Ai putea folosi şi ierburi aromatice tocate. Dacă adaugi puțin suc de lămâie în supă, o poți mânca și rece.
Prazul este bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că are un conținut scăzut de calorii, dar o cantitate mare de vitamine și minerale. O sută de grame de praz fiert are doar 31 de calorii, dar îţi aduce un plus de carotenoizi pe care corpul le transformă în vitamina A, importantă pentru vedere, dar şi pentru imunitate, reproducere.
Vezi şi: Tartă sărată cu praz, bacon şi mozzarella
Prazul este o sursă bună de vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea inimii, vitamina C, care ajută la sănătatea imunitară, repararea țesuturilor, absorbția fierului și producerea de colagen. Mai mult, prazul conţine mangan, care reduce simptomele sindromului premenstrual și susţine sănătatea tiroidei.
Ingrediente necesare pentru două porţii
500 g cartofi
500 g praz
1 ceapă
50 g unt
850 ml supă clară de legume
140 ml smântână pentru gătit
sare
chilli
Te-ar mai putea interesa: Foitaj cu praz şi somon: răsfăţul suprem pe care trebuie să-l încerci!
Cum să faci supă-cremă de praz
Cureți cartofii, ceapa și prazul și le mărunţeşti. Topești untul într-o cratiță și adaugi legumele. Le călești 10 minute, până încep să se înmoaie, apoi torni supa și condimentezi cu sare și chilli, după gust.
Lași să fiarbă până când furculița intră cu ușurință în cartofi, apoi pasezi toate legumele până când supa capătă o consistență cremoasă.
Adaugi smântâna și mai lași supa să dea câteva clocote. O servești cu pâine prăjită.
FOTO: Shutterstock